Russell Brand dituduh merogol

Pelakon dan pelawak British dituduh rogol

Pelakon dan pelawak British Russell Brand berkata beliau “benar-benar menafikan” tuduhan yang dibuat oleh empat orang wanita, termasuk seorang yang berusia 16 tahun, selepas dituduh merogol, serangan seksual dan penganiayaan emosi, dalam sebuah artikel yang diterbitkan oleh The Times pada hari Sabtu.

Tuduhan tersebut, yang mana akhbar itu berkata telah disusun mengikut siasatan oleh The Times, The Sunday Times, dan penyiar Channel 4, merincikan pelbagai tuntutan yang dibuat terhadap Russell Brand berusia 48 tahun berkaitan insiden yang kononnya berlaku antara 2006 dan 2013.

Seorang wanita mendakwa dia telah dirogol oleh Brand di rumahnya di Los Angeles pada tarikh yang tidak dinyatakan. Dia telah mendapat rawatan di pusat krisis rogol, kata Times itu, memetik rekod perubatan. Pertukaran mesej teks yang dilihat oleh akhbar itu menunjukkan wanita itu memberitahu Brand: “Apabila seorang perempuan berkata TIDAK ia bermaksud tidak.” Brand membalas dengan mesej bahawa dia “sangat menyesal.”

Antara tuduhan lain, seorang wanita mendakwa bahawa dia terlibat dalam hubungan penderaan dengan Brand ketika dia berusia 31 tahun dan dia berusia 16 tahun, di mana dia berulang kali merujuk kepadanya sebagai “kanak-kanak itu.” Pada satu kesempatan, wanita itu berkata bahawa Brand pernah “memaksa zakarnya ke dalam tekaknya” dan dia hanya berhenti apabila dia memukul perutnya.

Pada hari Jumaat, sebelum penerbitan tuduhan tersebut, Brand memuat naik video ke YouTube dan pelbagai akaun media sosialnya untuk menafikan apa yang dia sebut sebagai “senarai panjang serangan yang sangat melampau dan agresif” terhadapnya, yang katanya sedang dilakukan oleh sebuah “syarikat media TV arus perdana” dan sebuah akhbar.

“Hubungan yang saya ada adalah benar-benar selalu berdasarkan persetujuan,” kata Brand, menyentuh tempoh dalam hidupnya di mana dia berkata dia “sangat, sangat banyak berzina” dan bahawa dia sentiasa telus tentang masa lalunya. “Untuk melihat ketelusan itu diubah menjadi sesuatu yang jenayah, yang saya benar-benar nafikan, membuat saya mempersoalkan: adakah agenda lain yang dimainkan?”

The Times juga menulis bahawa mereka telah memberi Brand dan pasukan undang-undangnya lapan hari untuk menjawab tuduhan tersebut. Peguam yang mewakili Brand menulis bahawa anak guam mereka percaya tuduhan itu mencerminkan “agenda yang sangat merisaukan tentang semua ini, iaitu hakikat bahawa dia adalah penyiar media alternatif yang bersaing dengan media arus perdana.”

Menjawab video Brand di X (dahulunya Twitter), Elon Musk menulis: “Sudah tentu. Mereka tidak suka persaingan.”

Di tempat lain dalam klip video itu, Brand menyatakan apa yang dia sebut sebagai “serangan media yang dikoordinasi” terhadap tokoh-tokoh lantang dalam talian seperti Joe Rogan “apabila dia berani mengambil ubat yang tidak diluluskan oleh media arus perdana.” Rogan berkata pada tahun 2021 bahawa dia mengambil ubat cacing ivermectin untuk merawat Covid-19.