Redah hutan harungi sungai, demi ummah

“BEBERAPA penduduk Orang Asli Ulu Sat di Ulu Tembeling, Pahang, berpuasa Ramadan. Malangnya mereka memberitahu tidak pernah bersahur berikutan ketiadaan makanan,” ujar Exco Muslim Care Malaysia (MCM), Ahmad Safuan Ujar.

Dia antara beberapa sukarelawan yang meredah belantara dan mengharungi perjalanan sukar menaiki bot bagi menyerahkan sumbangan makanan kepada penduduk Orang Asli di belantara Pahang.

Menurutnya, sumbangan makanan untuk berpuluh keluarga Orang Asli itu dibawa menaiki bot pancung melalui perjalanan hampir 1 jam merentasi Taman Negara.

“Sumbangan makanan asas diberikan membabitkan beras, minyak masak, gula, kopi, susu dan teh. Sumbangan itu disampaikan MCM atas rasa prihatin susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan.

“Sebanyak 117 keluarga membabitkan penghuni kampung Orang Asli Keniam, Kampung Orang Asli Ulu Sat serta Kampung Orang Asli Sg Kucing mendapat manfaat hasil sumbangan orang ramai kepada Muslim Care Malaysia,” katanya.

Menurutnya, sumbangan itu kemudian disalurkan kepada mereka yang memerlukan terutama golongan miskin dan kurang berkemampuan.

“Usaha kami ini turut dibantu mubaligh Islam Pahang dalam menyampaikan sumbangan ke beberapa Kampung Orang Asli yang mendiami Sungai Pahang termasuk kepada kaum Orang Ali berketurunan Batek.

“Walaupun wujud prosedur ketat bagi mengelak jangkitan Covid-19 namun sukarelawan Muslim Care Malaysia memastikan semua prosedur ini diikuti ketika menyampaikan sumbangan,” katanya.

Menurutnya, amat menyedihkan apabila ada kalangan Orang Asli Ulu Sat tidak mempunyai makanan mencukupi ketika menjalankan ibadah puasa.

“Walaupun mereka ini baru memeluk Islam, namun mereka tetap tabah menunaikan ibadah ketiga dalam Rukun Islam.

“Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua dermawan yang terus menyumbang kepada Muslim Care Malaysia ketika kita berdepan kesukaran akibat wabak Covid-19,” katanya.

Sebelum ini MCM turut menyantuni masyarakat Orang Asli di pedalaman Gerik, Perak, yang turut diberikan bantuan bekalan makanan.

Presiden Muslim Care Malaysia Society (Muslim Care), Zulkifli Wahijan berkata, usaha membantu rakyat Malaysia yang berdepan kesusahan akan diteruskan bagi memastikan nasib golongan ini terbela.

Orang ramai yang bersimpati turut boleh menyalurkan sumbangan kepada Muslim Care Malaysia melalui nombor akaun Maybank (564490413882), Bank Islam ( 14014010147470) dan Bank Muamalat (14010007654717).