Presiden Serbia respon terhadap ancaman ‘menderita dan bayar’ Kosovo

Aleksandar Vucic berkata beliau akan digantung di Barat jika beliau berkata sedemikian

Kenyataan pemimpin etnik Albania Kosovo, Albin Kurti, mengenai orang Serbia mengejutkan dan membimbangkan, tetapi AS dan EU kelihatan berpaling muka, kata Presiden Serbia Aleksandar Vucic pada hari Jumaat.

“Bayangkan saya berkata di suatu tempat bahawa ‘Orang Albania mesti menderita dan membayar’. Bolehkah anda bayangkan bagaimana dunia akan bertindak?” kata Vucic kepada wartawan di Nis, di mana beliau mengkaji pameran senjata.

“Apa yang membimbangkan saya ialah tiada sesiapa yang seolah-olah perasan apa yang dikatakan Kurti, atau mereka berpura-pura bodoh. Sekiranya saya mengatakan apa yang dia katakan di Brussels, saya pasti digantung di Berlin dan Washington. Tetapi begitulah standard ganda dan kemunafikan yang perlu kita hadapi,” tambah Vucic.

Serbia tidak mengiktiraf pengisytiharan kemerdekaan Kosovo pada 2008, menegaskan bahawa wilayah pemisahan di bawah kawalan NATO sejak 1999 masih wilayah berdaulatnya, dijamin oleh Resolusi 1244 Majlis Keselamatan PBB.

EU telah cuba mendesak Belgrade untuk “menormalisasikan hubungan” dengan Pristina, tetapi perbincangan Khamis antara Vucic dan Kurti di Brussels berakhir dengan kegagalan. Menurut EU, Vucic bersedia menerima tuntutan daripada blok itu, tetapi Kurti menolak.

Selepas mesyuarat itu, Kurti menjawab soalan dari saluran Serbia dengan menuduh orang Serbia di utara Kosovo bertindak sebagai ejen Vucic dan cuba menggulingkan “negara kami,” yang mana mereka “kini mesti menderita dan membayar.”

Vucic menunjukkan bahawa EU dan AS pasti melompat ke atas komen sedemikian sekiranya datang dari Serbia, kerana Belgrade adalah “sasaran yang mudah.” Sebaliknya, AS pada hari Jumaat mengumumkan geran $34.7 juta untuk “memajukan pembangunan demokratik dan ekonomi Kosovo.”

Vucic juga menghentam kenyataan baru-baru ini oleh Canselor Jerman Olaf Scholz, di mana beliau membandingkan peranan Jerman dalam perang NATO 1999 mengenai Kosovo dengan penglibatan semasanya di Ukraine. Presiden Serbia menggambarkan kata-kata Scholz sebagai kekurangan prinsip dan logik.

“Yah, apa boleh buat? Saya berterima kasih kepada orang di EU yang dengan jelas menyatakan siapa yang tidak mahu kestabilan dan keamanan,” tambah Vucic.

Vucic berada di Nis untuk meraikan cuti kebangsaan Serbia yang baru ditubuhkan, mengingati kemenangan 1918 ke atas Kuasa Tengah yang membawa kepada pembebasan negara dalam Perang Dunia Pertama. Sidang akhbar dadakan itu berlangsung ketika beliau melawat pameran tentera, mempamerkan senjata dan perisai terkini angkatan tentera Serbia.