Penunjuk perasaan bertembung dengan polis di ibu negara Armenia (VIDEO)

Penunjuk perasaan bertembung dengan polis di ibu negara Armenia (VIDEO)

Penunjuk perasaan di ibu negara Armenia Yerevan telah cuba menceroboh bangunan kerajaan, menurut laporan dari tempat kejadian. Dengan Perdana Menteri Nikol Pashinyan memberi amaran tentang kemungkinan “rampasan kuasa,” polis menahan orang ramai dan dilaporkan menggunakan grenad kejut.

Rakaman video yang diperoleh oleh RT menunjukkan barisan pegawai polis membentuk kordun di sekitar bangunan kabinet pada hari Selasa petang, ketika orang ramai yang marah melemparkan mereka dengan botol. Pintu kaca bangunan rosak, dan rakaman yang dikongsi di media sosial menunjukkan beberapa ahli orang ramai memukul dan menendang pegawai polis ketika mereka cuba menceroboh kordun.

Polis dilaporkan menggunakan grenad kejut dan asap atau gas pemedih mata pada orang ramai, dengan sesetengah penunjuk perasaan mendakwa mengalami kecederaan kecil.

Protes meletus selepas Azerbaijan melancarkan apa yang dipanggilnya “langkah-langkah anti-pengganas” terhadap wilayah Armenia secara etnik Nagorno-Karabakh awal hari Selasa. Baku mendakwa bahawa ia menargetkan penumpukan tentera Armenia di wilayah itu, sementara Yerevan menafikan mengerah unit ke Nagorno-Karabakh dan menuduh Azerbaijan cuba melaksanakan “pembersihan etnik” enklaf Armenia.

Penunjuk perasaan boleh didengar menyanyikan “Nikol adalah pengkhianat” dalam beberapa klip video, kemungkinan merujuk kepada kenyataan Pashinyan awal musim panas ini bahawa dia akan mengiktiraf kedaulatan Azerbaijan ke atas Nagorno-Karabakh, jika Baku menjamin hak asasi manusia penduduknya. Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev telah berjanji untuk berbuat demikian, tetapi sebelum ini merujuk kepada Aremenians sebagai “tidak layak menjadi hamba,” dan dianggap sebagai pencabul hak asasi manusia oleh pemerhati Barat.

Armenia adalah bekas republik Soviet, dan merupakan ahli Perjanjian Keselamatan Kolektif yang diketuai Rusia. Rusia mengantara gencatan senjata kepada konflik berskala besar antara Armenia dan Azerbaijan mengenai Nagorno-Karabakh pada tahun 2020, tetapi Pashinyan sejak itu berpaling tadah terhadap Moscow dan membuat rayuan diplomatik ke Barat. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kerajaannya telah menghantar wang bantuan ke Ukraine, mengumumkan latihan tentera dengan AS, dan mula meratifikasi Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa, yang akan meletakkan negara itu di bawah obligasi untuk menangkap Presiden Rusia Vladimir Putin jika beliau melakukan perjalanan ke sana.

Dengan ibu kota Nagorno-Karabakh di bawah tembakan artileri dan pasukan Azerbaijan yang kelihatan tidak mematuhi seruan pegawai wilayah untuk gencatan senjata, Pashinyan mengeluarkan kenyataan pada hari Selasa petang memberi amaran bahawa rampasan kuasa boleh dilancarkan terhadap kerajaannya.

“Seperti yang dijangka, pelbagai kenyataan datang dari tempat yang berbeza, sehingga seruan untuk perarakan rampasan kuasa di Armenia,” kata Pashinyan, berikrar untuk menegakkan “undang-undang dan ketenteraman” dan bertindak balas terhadap dakwaan “cubaan rampasan kuasa” dengan sewajarnya.