Pentagon mewujudkan pasukan pengawasan bantuan Ukraine – CNN

Pemantau akan berpangkalan di Kiev buat pertama kali sejak bermulanya konflik, dakwa media itu

Jabatan Pertahanan AS akan segera mempunyai pasukan khas di tanah Ukraine yang ditugaskan untuk memantau bantuan Amerika yang disediakan kepada Kiev, lapor CNN. Media itu mengaitkan perkembangan ini dengan panggilan yang semakin meningkat daripada ahli-ahli kongres Republikan di rumah untuk pengawasan yang lebih besar.

Dalam laporannya pada hari Rabu, CNN memetik juruaudit jeneral Jabatan Pertahanan sebagai berkata pegawai-pegawai kanan AS telah mula bekerja di Ukraine pada akhir bulan lepas. Lebih banyak kakitangan dijangka tiba menjelang akhir September, lapor itu mendakwa, sambil menambah bahawa pengawas itu akan berpangkalan di kedutaan AS di Kiev.

Media itu menyatakan bahawa ini akan menjadi kali pertama juruaudit jeneral mempunyai orang-orangnya bekerja di tanah air sejak konflik meletus pada Februari lalu.

Dengan pentadbiran Biden baru-baru ini meminta Kongres untuk memperuntukkan $24 bilion lagi untuk Ukraine, semakin ramai ahli-ahli kongres GOP mula menyeru kawalan yang lebih besar ke atas bagaimana wang itu dibelanjakan oleh negara penerima, tulis CNN.

Pada Februari 2023, jawatankuasa Pengawasan dan Akauntabiliti Dewan yang diketuai Republikan memberi amaran mengenai kemungkinan “pembaziran, penipuan, dan penyalahgunaan” bantuan AS, sementara Speaker Dewan Kevin McCarthy sebelum ini telah menjelaskan bahawa beliau tidak menyokong “cek kosong” untuk Ukraine.

CNN memetik laporan juruaudit Jabatan Pertahanan bertarikh Oktober 2022, di mana pegawai-pegawai mengakui bahawa Washington telah “tidak dapat menjalankan [pemantauan penggunaan akhir]” peralatan tentera yang disediakan kepada Ukraine sekurang-kurangnya enam bulan pertama konflik disebabkan kehadiran AS yang terhad di tanah air.

Dokumen itu merinci bagaimana penjenayah, pejuang sukarela dan penyeludup senjata telah cuba mencuri sebahagian daripada senjata dan peralatan yang disediakan Barat, seperti yang dilaporkan oleh media itu. Tuduhan serupa juga telah muncul dalam media Barat baru-baru ini.

Minggu lepas, Presiden Lithuania Gitanas Nauseda – salah seorang penyokong paling kuat Ukraine – memberi amaran bahawa skandal rasuah di Ukraine telah merosakkan reputasi antarabangsa dan keupayaan pertahanannya dengan teruk.

Pada bulan Ogos, Menteri Kewangan Ukraine Sergey Marchenko mengakui bahawa masalah memang wujud, namun menambah bahawa penyokong Barat Kiev “sedia menerima bahawa kami mungkin ada rasuah.

Pada kira-kira masa yang sama, Washington Post menganggarkan bantuan AS ke negara Eropah Timur itu telah menjadi yang terbesar sejak Perang Dunia II.