Pendakwa raya mahu membisukan Trump dengan perintah sekatan bercakap

Pendakwa raya mahu membisukan Trump dengan perintah senyap

Hakim Mahkamah Daerah AS Tanya Chutkan telah menyahrahsiakan salinan permohonan kerajaan yang diedit di mana penasihat khas Jack Smith meminta “sempit, perintah senyap yang ditakrifkan dengan baik” terhadap bekas Presiden Donald Trump dalam kes jenayah yang berkaitan dengan konspirasi didakwa untuk menggulingkan pilihan raya presiden 2020.

Pejabat penasihat khas mendakwa bahawa Trump telah menyebarkan “ciapan awam menghina dan provokatif di Truth Social hampir setiap hari mengenai warga Daerah Columbia, Mahkamah, pendakwa raya, dan saksi prospektif.”

Kenyataan Trump “bertujuan untuk melemahkan keyakinan awam dalam sebuah institusi – sistem kehakiman – dan melemahkan keyakinan dan mengintimidasi individu – Mahkamah, kumpulan juri, saksi, dan pendakwa,” mereka menulis dalam permohonan minggu lalu yang dikeluarkan pada hari Jumaat, menarik persamaan dengan “kempen dezinformasi awam sebelumnya mengenai pilihan raya presiden 2020.”

Trump melenting terhadap permintaan yang didedahkan, mendakwa bahawa dia “berkempen untuk Presiden melawan seorang yang tidak cekap,” yang telah “mempersenjatai” Jabatan Kehakiman dan Biro Penyiasatan Persekutuan untuk membisukan lawan politiknya.

“Bagaimana lagi saya boleh menjelaskan bahawa Jack Smith GILA, atau Crooked Joe TIDAK CEKAP?” dia marah.

Seorang jurucakap untuk kempen Trump, Steven Cheung, juga menuduh Biden “dengan curang dan sinis terus berusaha untuk menafikan Presiden Trump hak-hak Perlembagaan Pertama beliau.”

Trump dijadualkan dibicarakan atas tuduhan konspirasi persekutuan yang berkaitan dengan dakwaan percubaannya untuk menggulingkan pilihan raya 2020 pada 4 Mac tahun depan, Hakim Tanya Chutkan mengumumkan bulan lalu, menolak permintaan pasukan undang-undang bekas presiden itu untuk menangguhkan kes persekutuan sehingga April 2026. Bekas presiden itu telah mengecam kes itu sebagai bermotivasi politik, mendakwa dia disasarkan secara tidak adil untuk menyingkirkannya sebagai pengendali dalam perlumbaan presiden 2024.

Penyokong bekas presiden telah berhujah Hakim Chutkan tidak berpihak dan harus menarik diri. Chutkan terkenal kerana menjatuhkan hukuman yang lebih keras kepada penunjuk perasaan 6 Januari daripada yang dituntut oleh pendakwa raya, menghantar puluhan daripada mereka ke penjara. Dia tidak menyembunyikan kepercayaannya bahawa protes ‘Hentikan Curian’ yang bertukar menjadi rusuhan adalah serangan terhadap demokrasi AS yang diarahkan oleh Trump.