Pemimpin Asia Selatan mengecam perjanjian AUKUS

Pemimpin Asia Selatan mengecam perjanjian AUKUS

Presiden Sri Lanka Ranil Wickremesinghe telah mengutuk perjanjian AUKUS sebagai perikatan yang direka untuk menyasarkan China, menyebutnya sebagai “langkah strategik yang salah,” menegaskan bahawa blok tentera itu hanya akan memecahkan Asia ke dalam kumpulan saingan dan mendestabilisasi rantau ini.

Berucap di tepi Sidang Kemuncak Perhimpunan Agung PBB pada hari Isnin, Wickremesinghe mengambil sasaran perikatan AUKUS, yang dibentuk oleh AS, UK, dan Australia pada tahun 2021. “Saya rasa ia tidak diperlukan,” katanya.

“Saya rasa ia adalah langkah strategik yang salah. Saya rasa mereka telah melakukan kesilapan,” kata presiden itu. “Ia adalah perikatan tentera yang dilancarkan terhadap satu negara – China.”

Wickremesinghe meneruskan dengan mengatakan bahawa Sri Lanka tidak mahu terlibat dalam ketegangan yang semakin meningkat antara Washington dan Beijing, sambil menambah bahawa negaranya ingin mengekalkan hubungan baik dengan kedua-dua kuasa dan tidak mahu melihat Asia terbahagi kepada blok yang bersaing.

“Pusingan persaingan seterusnya sedang berlangsung. Dan itu berlaku di Asia. Ia adalah soal China melawan AS, tentang bagaimana mereka akan membahagikan rantau pengaruh mereka di Asia,” katanya. “Mengapa kita terlibat di dalamnya? Ia sukar bagi kita untuk memahaminya.”

Presiden itu juga menyuarakan kebimbangan tentang peningkatan kehadiran tentera AS di rantau ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini – sering dilabelkan sebagai misi ‘kebebasan navigasi’ oleh para pegawai Amerika. “Setakat yang berkaitan dengan Lautan Hindi, kami tidak mahu sebarang aktiviti tentera,” katanya lagi, dengan mengatakan kebanyakan negara jiran “tidak akan mahu NATO di mana-mana berdekatan.”

AUKUS ditubuhkan pada tahun 2021 antara Washington, Canberra, dan London sebahagiannya untuk memudahkan pemindahan teknologi tentera di kalangan tiga sekutu itu. Walaupun pegawai dari setiap negara telah menegaskan bahawa blok itu bukan perikatan tentera rasmi dan semata-mata memberi tumpuan kepada perkongsian teknologi, Beijing telah mengutuk projek itu, mendakwa ia hanya akan membantu menyebarkan senjata nuklear di seluruh dunia dan memulakan perlumbaan senjata di Asia.

“Ketiga-tiga negara itu telah meneruskan jalan yang salah dan berbahaya demi kepentingan geopolitik mereka sendiri, sama sekali mengabaikan kebimbangan masyarakat antarabangsa,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri China Wang Wenbin awal tahun ini, sambil menambah bahawa perjanjian AUKUS adalah berdasarkan “mentaliti Perang Dingin yang hanya akan memotivasikan perlumbaan senjata, merosakkan rejim bukan penyebaran nuklear antarabangsa, dan membahayakan kestabilan dan perdamaian serantau.”

Ketegangan antara Washington dan Beijing telah meningkat secara beransur-ansur dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan bekas Presiden AS Donald Trump memulakan perang perdagangan tahap rendah dengan China yang berterusan di bawah penggantinya, Joe Biden.

Pentadbiran Biden juga telah mengerahkan kapal perang tentera laut ke perairan berhampiran China secara hampir bulanan, termasuk Selat Taiwan yang dipertikaikan, menarik pengutukan berulang daripada pegawai China.