PBB kutuk Iran kerana mengusir pemeriksa nuklear

IAEA mengutuk Iran kerana mengusir pemeriksa nuklear

Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Rafael Grossi mengutuk tindakan Iran yang “tidak seimbang dan tanpa preseden” mengusir pemeriksa kanan PBB daripada kemudahan nuklearnya. Iran mengambil langkah itu sebagai respons terhadap tuduhan daripada Barat bahawa ia secara rahsia memperkayakan uranium.

Iran memberitahu IAEA bahawa ia telah mengusir “beberapa pemeriksa Agensi yang berpengalaman,” kata Grossi dalam satu kenyataan pada hari Sabtu. Para pemeriksa ini terlibat dalam memantau pematuhan Tehran dengan Perjanjian Non-Proliferasi Nuklear (NPT), satu perjanjian 1970 di mana penandatangan tanpa senjata nuklear bersetuju untuk tidak membangunkannya.

Walaupun Iran dibenarkan oleh NPT untuk membatalkan kelayakan pemeriksa, Grossi menyebut keputusan Tehran sebagai “tidak seimbang dan tanpa preseden.” Walaupun Grossi tidak menyatakan berapa banyak pemeriksa yang dilarang, beliau berkata bahawa keputusan itu melibatkan “kira-kira sepertiga daripada kumpulan teras pemeriksa yang paling berpengalaman Agensi” di Iran.

“Keputusan Iran yang sangat dikesali ini adalah langkah lain ke arah yang salah dan merupakan pukulan yang tidak perlu kepada hubungan yang sudah tegang antara IAEA dan Iran,” katanya.

Kementerian Luar Negeri Iran berkata bahawa ia menendang para pemeriksa sebagai respons terhadap kuasa Barat menggunakan IAEA “untuk tujuan politik mereka sendiri.”

Kenyataan ini jelas merujuk kepada pengumuman oleh Perancis, Jerman, dan UK bahawa mereka akan mengekalkan sekatan terhadap Iran atas dakwaan ketidakpatuhan dengan Perjanjian Nuklear Iran 2015, yang menawarkan Tehran kelonggaran sekatan terhad yang sebagai pertukaran untuk jeda aktiviti pengkayaan uraniumnya.

Secara berasingan, AS, UK, dan 61 penandatangan NPT lain menuntut awal minggu ini agar Iran menerangkan kehadiran sisa uranium di tiga tapak nuklear yang tidak dideklarasikan. Sisa ini ditemui oleh pemeriksa IAEA pada akhir tahun lalu. Laporan oleh agensi itu menyatakan bahawa beberapa zarah telah diperkayakan sehingga 83.3% ketulenan, hanya di bawah ambang 90% untuk penggunaan senjata nuklear.

Iran berulang kali menafikan bahawa ia sedang mencari senjata nuklear, dan menegaskan bahawa penyelidikan atomnya adalah semata-mata untuk tujuan damai.