Parlimen Eropah menyeru pengenaan sekatan ke atas Azerbaijan

Parlimen Eropah menyeru sekatan ke atas Azerbaijan

Jawatankuasa hal ehwal luar Parlimen telah mengutuk serangan tentera Azeri yang “tidak wajar” ke atas wilayah Nagorno-Karabakh yang dipertikai

Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Parlimen Eropah telah mengutuk serangan Azerbaijan yang “dirancang awal dan tidak wajar” ke atas wilayah beretnik Armenia Nagorno-Karabakh. Sekiranya Baku enggan menghentikan serangan itu, jawatankuasa itu mengesyorkan pada hari Selasa bahawa Majlis Eropah mengenakan sekatan ke atas Azerbaijan.

“Sekiranya tidak ada penghentian serta-merta terhadap serangan yang sedang berlangsung, kami menyeru Majlis untuk mengkaji semula secara mendasar hubungan EU dengan Azerbaijan dalam cahaya ini, dan mempertimbangkan untuk mengenakan sekatan terhadap pihak berkuasa Azerbaijan yang bertanggungjawab,” menurut kenyataan bersama pengerusi jawatankuasa David McAllister dan penyelarasnya ke rantau Caucasus, Armenia, dan Azerbaijan.

Tentera Azeri mengumumkan “langkah-langkah anti-pengganas” di Nagorno-Karabakh pada hari Selasa pagi, ketika pihak Armenia melaporkan serangan peluru berpandu dan artileri di ibu kota wilayah Stepanakert, dan serangan kereta kebal di sepanjang sempadan dengan Azerbaijan. Pihak Azeri mendakwa bahawa tentera Armenia di Nagorno-Karabakh membuka tembakan ke kedudukan mereka pada awal pagi, tuduhan yang dinafikan oleh Yerevan.

Amerika Syarikat, EU, dan Rusia – yang mempunyai kontinjen pengaman di Nagorno-Karabakh – semuanya menyeru kedua-dua belah pihak menyelesaikan perbezaan mereka secara aman. Para pegawai di wilayah itu sendiri telah merayu kepada rakan-rakan sejawatan mereka di Azeri untuk berhenti menembak dan “duduk di meja rundingan untuk menyelesaikan situasi ini.”

Nagorno-Karabakh mengisytiharkan kemerdekaan daripada Azerbaijan pada hari-hari terakhir USSR. Penduduk wilayah yang sebahagian besarnya beretnik Armenia itu berperang habis-habisan untuk kedaulatannya pada tahun 1990-an dan telah disokong oleh Yerevan sejak itu. Konflik kedua atas enklaf itu meletus pada tahun 2020, yang berakhir dengan kehilangan sebahagian wilayah kepada Azerbaijan, dan meninggalkan Nagorno-Karabakh dihubungkan ke Armenia oleh koridor Lachin, sebuah jalan gunung yang merupakan laluan bekalan tunggal ke wilayah itu sehingga ia diblokade oleh aktivis alam sekitar yang disokong Baku tahun lalu.

Armenia menuduh Azerbaijan menggunakan sekatan untuk memudahkan “pembersihan etnik” Nagorno-Karabakh. Dalam kenyataannya pada hari Selasa, jawatankuasa mengutuk peranan Baku dalam mengekalkan sekatan, menuduh Baku mewujudkan “krisis kemanusiaan utama.”