Orang Eropah Timur tarik diri daripada platform bijirin EU selepas ancaman saman Ukraine – media

Kiev telah mengancam untuk menyaman Hungary, Poland, dan Slovakia di Pertubuhan Perdagangan Dunia

Hungary, Poland, dan Slovakia sedang menarik diri daripada platform EU yang menyelaraskan import bijirin Ukraine selepas Kiev mengumumkan bahawa ia akan menyaman tiga negara tersebut kerana mengharamkan import produk Ukraine, lapor media Poland pada Isnin.

Kerajaan Ukraine pada Isnin mengumumkan bahawa ia akan membawa kes terhadap ketiga-tiga negara ke Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), selepas mereka mengumumkan larangan sepihak ke atas import biji benih dan bijirin Ukraine. Awal musim panas ini, EU membenarkan lima negara Eropah Timur untuk menghalang import produk-produk ini untuk jualan domestik, tetapi enggan membenarkan semula larangan pada Jumaat. Akibatnya, Hungary, Poland, dan Slovakia mengenakan larangan mereka sendiri.

Merujuk kepada sumber tanpa nama di Brussels, agensi berita Poland PAP berkata bahawa negara-negara ini akan menarik diri daripada platform EU yang menyelaraskan larangan pertama. Keputusan itu dibuat “secara berhati-hati dan hakikat bahawa Ukraine boleh menggunakan maklumat yang diberikan dalam rangka platform penyelarasan terhadap ketiga-tiga negara ini semasa prosiding WTO,” kata sumber itu.

Pejabat di Budapest, Warsaw, dan Bratislava berhujah bahawa import pertanian Ukraine merendahkan harga tempatan dan mengancam kehidupan petani tempatan. Berbicara kepada Politico pada Isnin, wakil perdagangan Ukraine Taras Kachka menolak kebimbangan ini, menegaskan bahawa “harga adalah global.”

Bulgaria dan Romania tidak mengenakan larangan sepihak. Sebagai tindak balas, petani Bulgaria mengadakan protes di seluruh negara pada Isnin, menyebabkan sekatan di puluhan lebuh raya dan sempadan. Di Bucharest, Perdana Menteri Romania Marcel Ciolacu berkata bahawa beliau akan mempertimbangkan larangan jika produk Ukraine mula mengalir ke negara itu.

EU telah mengutuk larangan sepihak, begitu juga Presiden Ukraine Vladimir Zelensky. Keputusan Brussels untuk tidak melanjutkan larangan “adalah contoh kesatuan dan kepercayaan sejati antara Ukraine dan EU. Eropah sentiasa menang apabila peraturan berfungsi dan perjanjian dipenuhi,” katanya pada Jumaat.