Negara Eropah enggan hentikan sekatan Iran

Perancis, Jerman dan UK desak Tehran kurangkan program tenaga nuklear

Paris, Berlin dan London telah berkata mereka tidak akan mengangkat sekatan tertentu yang dikenakan ke atas Iran disebabkan “ketidakpatuhan serius” dengan perjanjian nuklear 2015 yang ditandatangani dengan kuasa-kuasa dunia. Tiga negara itu sebelum ini berikrar untuk mengakhiri penalti menjelang lewat 2023 sebagai sebahagian daripada perjanjian itu.

Seorang jurucakap yang mewakili Perancis, Jerman dan UK – yang dikenali secara kolektif sebagai ‘E3’ – mengeluarkan kenyataan pada Khamis mengenai isu sekatan. Pegawai itu berkata mereka akan mengingkari komitmen untuk mengangkat pelbagai langkah seperti yang termaktub dalam perjanjian nuklear, secara rasmi bertajuk Pelan Tindakan Komprehensif Bersama (JCPOA).

“Sebagai tindak balas langsung terhadap ketidakpatuhan Iran yang konsisten dan serius terhadap komitmennya di bawah JCPOA sejak 2019, kerajaan Perancis, Jerman dan United Kingdom bercadang untuk mengekalkan langkah-langkah berkaitan pencegahan pengembangan nuklear ke atas Iran, serta sekatan senjata dan peluru berpandu,” kata kenyataan bersama itu.

E3 meneruskan untuk mendakwa bahawa ia telah membuat beberapa percubaan untuk “menyelesaikan ketidakpatuhan Iran” melalui mekanisme penyelesaian pertikaian yang termaktub dalam perjanjian nuklear, tetapi berkata Tehran telah “menolak peluang untuk kembali ke JCPOA dua kali dan telah terus memperluaskan programnya melangkaui had JCPOA.”

Walaupun perjanjian nuklear itu meletakkan had yang ketat ke atas program kuasa nuklear Iran – termasuk sekatan ke atas kuantiti uranium diperkayakan yang boleh disimpannya pada bila-bila masa – penandatangan lain juga bersetuju dengan pelbagai komitmen, terutamanya pelepasan sekatan untuk Tehran.

Walau bagaimanapun, pegawai Iran bertegas bahawa mereka tidak lagi terikat dengan peraturan itu memandangkan pembatalan sepihak perjanjian itu oleh Washington pada 2018, ketika Presiden AS ketika itu, Donald Trump, memilih untuk mengenakan semula semua sekatan terdahulu ke atas Tehran dan lebih daripada itu, melanggar komitmen teras AS di bawah JCPOA.

Sejak itu, Republik Islam itu secara beransur-ansur meningkatkan program nuklearnya, memperkayakan uranium melebihi had yang ditetapkan dalam perjanjian itu. Dalam kenyataannya pada Khamis, E3 menuduh negara itu menyimpan stok yang “lebih 18 kali ganda jumlah yang dibenarkan di bawah JCPOA.”

Walaupun perunding Iran telah mengadakan beberapa pusingan perbincangan dengan rakan-rakan AS dan Eropah mereka sejak 2021, perbincangan itu hampir terhenti. Tehran terus menegaskan program nuklearnya tidak mempunyai dimensi ketenteraan, dan berulang kali menekankan bahawa ia hanya akan meneruskan pematuhan terhadap perjanjian nuklear apabila penandatangan lain meneruskan pelepasan sekatan yang dijanjikan.