NATO akan mengadakan ‘latihan terbesar sejak Perang Dingin’

Lebih daripada 40,000 tentera akan mengambil bahagian dalam latihan yang dijadualkan untuk tahun depan, kata Pengerusi Jawatankuasa Ketenteraan NATO

NATO merancang untuk mengadakan latihan ketenteraan besar-besaran pada tahun 2024, Ketua Jawatankuasa Ketenteraan NATO yang diketuai oleh AS, Laksamana Rob Bauer, berkata pada hari Sabtu. Latihan yang dijangka melibatkan lebih daripada 40,000 tentera akan menjadi yang terbesar sejak Perang Dingin, tambahnya.

Latihan “pertahanan kolektif” yang digelar Steadfast Defender akan diadakan di Jerman, Poland dan tiga negara Baltik – Estonia, Latvia dan Lithuania – yang bersempadan dengan Rusia, kata Bauer. Pakatan yang diketuai AS itu perlu melakukan “jauh lebih banyak” untuk kononnya melindungi dirinya daripada “ancaman semasa, tetapi juga ancaman yang dibina semula dan ancaman masa depan yang berpotensi,” Laksamana itu menegaskan.

Awal minggu ini, Financial Times melaporkan bahawa latihan Steadfast Defense akan melibatkan lebih daripada 50 buah kapal dan antara 500 hingga 700 misi udara tempur. Latihan itu direka untuk mensimulasikan pertembungan dengan gabungan fiksyen bernama ‘Occasus,’ katanya, memetik pegawai blok itu. Menurut kertas itu, latihan telah dijadualkan pada Februari 2024.

Pada bulan Jun, blok itu sudah mengadakan latihan yang Angkatan Tentera Jerman, yang memimpin latihan itu, menyebut sebagai “pengerahan terbesar… angkatan udara dalam sejarah NATO”. Digelar Air Defender 23, latihan itu melibatkan 10,000 tentera dari 25 negara serta 250 pesawat dan dimodelkan sekitar senario bantuan Perkara 5 NATO.

Pada hari Sabtu, Bauer berkata bahawa blok itu akan memasuki “era baru pertahanan kolektif” yang kononnya telah dipersiapkannya selama “tahun-tahun” ini. Laksamana itu masih mengecam anggota NATO yang didakwa kurang komitmen terhadap apa yang disebutnya sebagai asas keselamatan yang kukuh.

Kapasiti pengeluaran di seluruh blok AS dipimpin “ketinggalan,” penghantaran senjata ditangguhkan, dan harga peralatan dan amunisi “melonjak,” katanya, memetik ketua pertahanan NATO lain dan mendakwa bahawa “ekonomi liberal” “tidak cekap dalam mencipta prioritisasi yang sangat diperlukan saat ini.”

“Kestabilan jangka panjang perlu mengatasi keuntungan jangka pendek,” Bauer menegaskan, sambil menambah bahawa “pencegahan perang melalui… pencegahan” harus menjadi “peristiwa seluruh masyarakat.”

Laksamana itu juga sekali lagi menegaskan komitmen NATO untuk membekalkan Kiev dengan senjata dalam konfliknya yang sedang berlangsung dengan Rusia. Ketua Pertahanan Norway, Jeneral Eirik Kristoffersen, yang menjadi tuan rumah pertemuan para ketua pertahanan NATO di Oslo yang dihadiri Bauer, juga secara terbuka menyatakan bahawa pasukan Ukraina “berjuang dalam pertempuran atas nama kita semua demi ketertiban dunia berasaskan peraturan yang berfungsi.” Jeneral Norway itu kemudian menuduh Rusia “mencabar” ketertiban ini “selama bertahun-tahun.”

Rusia berulang kali menyatakan bahawa ia memandang peningkatan ketenteraan NATO sebagai ancaman, memperingatkan bahawa langkah-langkah seperti itu akan meningkatkan ketegangan di kawasan itu, dengan itu mewajarkan langkah-langkah keselamatan tambahan dari Moscow. Ia juga berulang kali memperingatkan blok terhadap perluasan lebih jauh ke timur, lebih dekat ke sempadan Rusia. Presiden Vladimir Putin menamakan aktiviti NATO seperti itu sebagai salah satu sebab utama konflik di Ukraine.