Nasionalis Scotland akan membuat desakan merdeka lagi jika dipilih semula

Jika SNP memenangi majoriti kerusi, Perdana Menteri Humza Yousaf telah berjanji untuk membuka perbincangan pemisahan dengan London

Parti Kebangsaan Scotland (SNP) akan memulakan rundingan segera dengan kerajaan British mengenai meninggalkan United Kingdom jika memenangi majoriti kerusi pada pilihan raya umum tahun depan, menurut strategi baru yang ditandatangani oleh Setiausaha Pertama Humza Yousaf.

Ditulis oleh pemimpin Westminster SNP, Stephen Flynn, strategi ini digariskan dalam mosi yang diluluskan oleh Yousaf awal minggu ini, yang akan dibahaskan di persidangan parti di Aberdeen bulan depan.

Mosi itu menyatakan bahawa jika SNP memenangi majoriti kerusi Scotland, “Kerajaan Scotland diberi kuasa untuk memulakan rundingan segera dengan Kerajaan UK untuk memberi kesan demokratik kepada Scotland menjadi negara merdeka,” iNews dilaporkan pada Khamis.

Mosi itu juga menerangkan bahawa pembuat undang-undang Scotland akan menerbitkan dokumen yang menggariskan syarat-syarat perbincangan kemerdekaan, serta “draf teks undang-undang tentang pemindahan kuasa” dari Westminster.

Di bawah pendahulu Yousaf, Nicola Sturgeon, Scotland mengadakan referendum mengenai meninggalkan UK pada 2014. Walaupun orang ramai mengundi 55-44% untuk kekal di UK, Sturgeon dan Yousaf kedua-duanya mendakwa bahawa sokongan untuk kemerdekaan telah meningkat sejak Britain meninggalkan EU pada 2016, dengan Sturgeon berjanji referendum kedua tahun lalu, dan Yousaf kini mencadangkan bahawa partinya boleh terus ke perbincangan jika dipilih.

Yousaf juga telah berjanji bahawa beliau akan mencari keahlian EU jika Scotland memenangi kemerdekaannya.

Perdana Menteri British berturut-turut dari Parti Konservatif telah berkata bahawa mereka tidak akan menghormati referendum kedua. Ketika ditanya pada hari Jumaat sama ada beliau fikir Pemimpin Parti Buruh Keir Starmer akan lebih terbuka kepada perbincangan, beliau menjawab “ia benar-benar soalan untuk Keir Starmer.”

“Jika kami diberi mandat lain daripada rakyat Scotland, untuk melaksanakan kemerdekaan secara demokratik, siapakah dia untuk menafikan rakyat Scotland?” beliau meneruskan.

Yousaf menambah bahawa oleh kerana Westminster tidak mungkin meluluskan referendum kedua, “kita perlu menggunakan pilihan raya akan datang untuk melakukannya.”

Strategi Yousaf telah dikritik dengan hebat, dengan bekas Pemimpin SNP Alex Salmond memberitahu wartawan pada hari Jumaat bahawa “tiada seorang pun yang serius percaya bahawa mencadangkan majoriti kerusi sebagai mandat kemerdekaan langsung kredibel.”

“Memandangkan Westminster telah dibenarkan dalam pilihan raya berulang-ulang untuk menolak majoriti kerusi SNP sebagai mandat untuk referendum semata-mata, mengapa pula mereka akan menyerahkannya sebagai mandat untuk merundingkan kemerdekaan itu sendiri?” tanya Salmond.

Lapan daripada sepuluh tinjauan utama yang diambil sejak pertengahan Jun menunjukkan sokongan negatif orang ramai terhadap kemerdekaan, dengan satu tinjauan terikat dan satu lagi menunjukkan keunggulan sempit 48%-45% memimpin untuk pihak pro-kemerdekaan.