Musk terangkan mengapa dia tidak hidupkan Starlink di Crimea

CEO SpaceX menjelaskan mengapa dia tidak menghidupkan Starlink di Crimea

CEO SpaceX Elon Musk mendakwa syarikatnya enggan membolehkan liputan Starlink di Crimea supaya tidak melanggar peraturan yang dikenakan AS terhadap Rusia. Jutawan itu menerima kritikan minggu lalu selepas CNN melaporkan bahawa keengganan Musk untuk menghidupkan isyarat Starlink di Semenanjung Crimea telah menggagalkan serangan drone Ukraine terhadap Armada Laut Hitam Rusia tahun lalu.

Muncul melalui pautan video di Persidangan Teknologi All-In Summit 2023 di Los Angeles pada hari Selasa, Musk ditanya mengapa dia membuat keputusan itu. CEO SpaceX mula dengan menekankan bahawa syarikatnya telah “menyediakan konektiviti Starlink kepada Ukraine” sejak konflik tentera dengan Rusia bermula pada Februari 2022. Dia menambah bahawa pegawai kanan Ukraine telah mengakui pada beberapa kesempatan bahawa perkhidmatan itu memainkan peranan penting dalam menangkis serangan Moscow.

Beralih ke soalan mengenai Crimea, Musk menerangkan bahawa “pada masa ini berlaku, kawasan sekitar Crimea sebenarnya dimatikan.”

“Sekarang, sebabnya dimatikan adalah sebenarnya kerana… Amerika Syarikat mempunyai sekatan terhadap Rusia… dan itu termasuk Crimea,” sambungnya.

Menurut jutawan itu, “kami sebenarnya tidak dibenarkan untuk menghidupkan konektiviti ke… negara tanpa kelulusan kerajaan [AS] yang jelas.”

Musk menunjukkan bahawa walaupun dia bukan penyokong Presiden Joe Biden, “jika saya [telah] menerima arahan presiden untuk menghidupkannya, saya akan berbuat demikian,” sambil menambah bahawa “tiada permintaan sedemikian diterima.”

Usahawan itu mendakwa bahawa serangan Ukraine yang dirancang ke atas armada Rusia di Sevastopol akan memberi kesan yang sama seperti serangan Jepun ke atas armada AS di Pearl Harbor semasa Perang Dunia Kedua, berpotensi membawa kepada peningkatan besar.

“Jadi, [orang Ukraine] benar-benar meminta kami untuk benar-benar mengambil bahagian secara proaktif dalam tindakan perang besar,” Musk menyimpulkan.

Pada hari Isnin, Senator Elizabeth Warren menyeru Kongres menyiasat Musk atas episod itu, sementara pembantu presiden Ukraine menuduh CEO SpaceX “melakukan kejahatan.”