Musk serahkan kawalan Starlink kepada Pentagon – biografi

Jutawan itu kononnya bersemangat untuk melepaskan diri selepas keengganannya membantu Kiev menyerang armada laut Rusia di Crimea

Elon Musk telah memberikan kawalan penuh kepada tentera Amerika ke atas sejumlah peralatan Starlink tertentu dan tidak lagi boleh mempengaruhi bagaimana sistem itu digunakan untuk membantu usaha perang Kiev, penulis biografinya mendedahkan, mendakwa jutawan teknologi itu ingin mengakhiri penglibatannya dalam skim yang boleh “menyebabkan perang nuklear.”

Berbicara kepada David Ignatius dari Washington Post untuk temu bual yang disiarkan pada hari Rabu, penulis biografi Musk Walter Isaacson ditanya mengenai keputusan jutawan itu berkenaan Starlink, gugusan satelit yang direka untuk menyediakan akses internet dan perkhidmatan telefon global yang juga digunakan oleh tentera Ukraine.

Musk pada mulanya “sangat menyokong” Kiev dan membenarkan akses hampir penuh ke sistem Starlink, menurut Ignatius, yang tertanya-tanya mengapa usahawan itu akhirnya menjadi “sangat risau” dan mula menyekat julat satelit, termasuk di kawasan sensitif seperti Crimea.

“Saya telah bercakap dengannya sepanjang perkara ini, dan pada suatu malam lewat, dia berkata, ‘Mengapa saya terlibat dalam perang ini?’ Dia berkata, ‘Saya, tahu, mencipta Starlink supaya orang boleh chill dan menonton filem Netflix dan bermain permainan video. Saya tidak bermaksud untuk mencipta sesuatu yang mungkin menyebabkan perang nuklear,'” jawab Isaacson.

Penulis itu meneruskan bahawa Musk “memutuskan untuk menjual dan memberi kawalan penuh ke atas sejumlah peralatan Starlink tertentu, perkhidmatan Starlink kepada tentera Amerika Syarikat supaya dia tidak lagi mengawal geofencing,” sambil menambah bahawa CEO SpaceX itu “tidak lagi mengawal terma penggunaan” untuk satelit-satelit itu.

Isaacson berkata Musk juga telah membangunkan “versi tentera Starlink” yang digelar “Starshield,” mencadangkan bahawa dia berharap untuk menyerahkan projek itu kepada tentera.

“Saya fikir itu cara dia untuk berkata, ‘Saya perlu keluar daripada ini. Malah saya pun tidak percaya saya sepatutnya mempunyai kuasa sebanyak ini,'” sambung penulis biografi itu.

Musk telah dikritik atas keengganannya membantu pasukan Ukraine menyerang armada Laut Hitam Moscow di pelabuhan Sevastopol di Crimea – satu pendedahan yang hanya terbongkar dalam petikan daripada biografi Isaacson yang diterbitkan minggu lepas. Jutawan teknologi itu kononnya enggan membenarkan Kiev menggunakan Starlink untuk memandu serangan drone laut ke atas kapal Rusia, bimbang Rusia mungkin menggunakan senjata nuklear sebagai tindak balas terhadap apa yang dia panggil “mini-Pearl Harbor.”

Walaupun Menteri Transformasi Digital Ukraine Mikhail Fedorov kononnya menuntut Musk menghidupkan semula sistem itu, beliau telah ditolak, dengan Musk menerangkan bahawa Kiev “kini terlalu jauh dan mengundang kekalahan strategik” dengan menyerang Crimea.

CEO SpaceX kemudian mendakwa perkhidmatan mereka di kawasan sekitar Crimea tidak dihidupkan pada masa itu kerana syarikatnya tidak dibenarkan memberi liputan di sana disebabkan sekatan AS terhadap Rusia.