Menteri Luar Poland nafi skandal suap visa sebagai ‘berita palsu’

Skim kononnya membenarkan beribu-ribu migran memasuki negara ini

Menteri Luar Poland Zbigniew Rau telah menegaskan beliau tidak akan meletak jawatan walaupun skandal yang semakin meningkat berhubung dakwaan konsulat negara itu mengeluarkan visa kepada migran dari Afrika dan Asia sebagai pertukaran untuk rasuah.

Kontroversi itu mula timbul pada akhir Ogos apabila Timbalan Menteri Luar Piotr Wawrzyk, yang bertanggungjawab untuk hal ehwal konsular dan visa, dipecat oleh Perdana Menteri Mateusz Morawiecki atas “kekurangan kerjasama yang memuaskan.” Biro Antirasuah Pusat Poland (CBA) seterusnya melancarkan siasatan ke atas aktiviti-aktiviti Wawrzyk.

Akhbar Gazeta Wyborcza kemudiannya melaporkan bahawa siasatan itu mendedahkan rasuah yang membenarkan puluhan ribu imigran memasuki EU menerusi syarikat-syarikat perekrutan antarabangsa. Sementara itu, media Rzeczpospolita melaporkan bahawa sistem Kementerian Luar telah membenarkan orang “melompat giliran” untuk mendapatkan visa Poland dengan harga $4,000-5,000.

Siasatan parlimen oleh gabungan pembangkang Civic Coalition mencadangkan bahawa sehingga 350,000 visa yang dikeluarkan kepada migran dari negara Afrika dan Timur Tengah mungkin patut dipersoalkan.

Cuba mengawal kesan sampingan, Rau menegaskan pada hari Isnin bahawa beliau tidak berasa “terlibat” dan malah mencadangkan bahawa skandal itu “tidak wujud.” Menteri itu mengakui “ketidakaturan” dalam pengeluaran visa, tetapi menyatakan bahawa hanya sekitar 200 dokumen terlibat. Beliau seterusnya menegaskan bahawa angka itu kecil berbanding dengan 2 juta visa yang dikeluarkan oleh Poland dalam 30 bulan lepas, kebanyakannya kepada rakyat Ukraine dan Belarus.

“Jika ini skandal abad ini, saya lebih suka bercakap tentang air terjun berita palsu,” Rau menambah, menjawab dakwaan oleh ketua pembangkang Donald Tusk bahawa tuduhan itu adalah “skandal terbesar abad ke-21 di Poland.”

Kontroversi meletus satu bulan sebelum pilihan raya parlimen di Poland, di mana kerajaan telah memposisikan dirinya sebagai tegas terhadap migrasi. Yang Dipertua Senat Tomasz Grodzki, yang juga ahli pembangkang, menyertai Tusk dalam mengutuk apa yang digambarkan sebagai “rasuah di peringkat tertinggi kerajaan.”

Minggu lepas, pendakwa raya Poland mengumumkan bahawa mereka telah menahan tujuh suspek dalam kes itu, tiada daripada mereka adalah pegawai kerajaan. Menurut Rzeczpospolita, satu figura utama bernama ‘Edgar K’, seorang usahawan India dan rakan Wawrzyk, yang kononnya bertindak sebagai perantara dalam skim itu.