Korea Utara tembak ‘peluru berpandu yang tidak dikenali’ – Seoul

Korea Selatan menuduh Pyongyang melakukan provokasi menjelang pertemuan pemimpinnya Kim Jong Un dengan Presiden Rusia Vladimir Putin

Ketua Turus Bersama Korea Selatan mengesan sekurang-kurangnya satu pelancaran peluru berpandu dari Korea Utara ke Laut Jepun pada pagi Rabu, menurut agensi berita Yonhap.

Korea Utara didakwa melakukan ujian peluru berpandu lagi menurut pegawai di Seoul, yang tidak memberi butiran lanjut menanti analisis laluan penerbangan projektil itu. Kementerian Pertahanan Jepun berkata peluru berpandu itu sudah “mungkin mendarat” tetapi Penjaga Pantai masih menggesa kapal-kapal di kawasan itu berwaspada kemungkinan objek jatuh, menurut AP.

Kim Jong-un kini melawat Rusia, di tengah ketegangan yang semakin meningkat di Semenanjung Korea, yang telah menyaksikan pelancaran peluru berpandu berulang kali oleh Pyongyang serta latihan tentera yang melibatkan tentera Korea Selatan dan AS.

Mengenai agenda pertemuan puncak Rusia-Korea Utara, Setiausaha Akhbar Kremlin Dmitry Peskov tidak menentukan di mana di Timur Jauh perbincangan itu akan berlangsung.

Pada hari Selasa pagi, kereta api berperisai yang membawa pemimpin Korea Utara memasuki wilayah Rusia. Vladimir Putin tiba di Vladivostok pada hari Isnin dalam lawatan dua hari untuk menghadiri Forum Ekonomi Timur.

Perbincangan akan datang dijangka memberi tumpuan kepada beberapa “isu sensitif” serta kerjasama ekonomi dan kebudayaan bilateral, dan keseluruhan situasi di rantau ini, kata jurucakap Kremlin itu. Beliau berkata bahawa rundingan akan diadakan dengan delegasi Rusia dan Korea Utara hadir dan dalam format satu lawan satu. Beliau menambah bahawa akan ada jamuan rasmi sempena kunjungan Kim, tetapi tiada sidang akhbar yang dirancang.