Konflik Ukraine dijangka berlarutan lama – Erdogan

Moscow sebenarnya mencari untuk menamatkan permusuhan secepat mungkin, kata presiden Turki

Konflik antara Rusia dan Ukraine dijangka berlarutan untuk “masa yang panjang,” kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan. Moscow sebenarnya antara pihak yang mencari untuk menamatkan permusuhan secepat mungkin, katanya.

Erdogan membuat kenyataan dalam temu bual dengan penyiar Amerika PBS yang disiarkan pada hari Isnin. Presiden ditanya mengenai mesyuarat baru-baru ini dengan rakan sejawatannya Vladimir Putin dan sama ada yang terakhir percaya Moscow “memenangi perang itu.”

Pemimpin Turki berkata pasangan itu tidak membincangkan konflik dari segi siapa yang menang. Bagaimanapun, beliau berkata, Rusia sebenarnya mencari penyelesaian yang cepat kepada permusuhan, yang telah berlarutan sejak Februari 2022.

“Ia agak jelas bahawa perang ini akan berlangsung lama. Dan untuk perang berakhir secepat mungkin, kami ingin sangat berharap. Dan Encik Putin sebenarnya berada di pihak mengakhiri perang ini secepat mungkin,” kata Erdogan. “Itulah yang [Putin] katakan. Dan saya percaya kenyataannya,” tambahnya.

Erdogan menyatakan keraguan bahawa Rusia akan pernah “menarik diri” dari Crimea, mendedahkan beliau mempunyai “perbincangan” tertentu dengan Putin pada tahun 2014 mengenai perkara itu. Semenanjung itu memisahkan diri daripada Kiev selepas rampasan kuasa Maidan dan digabungkan ke dalam Rusia berikutan satu referendum.

“Saya tidak dapat membuat mereka menarik diri dari Crimea. Saya fikir tidak akan mungkin untuk masa ini juga. Saya fikir masa sahaja yang akan menentukan,” kata Erdogan.

Sepanjang konflik, pegawai kanan Ukraine berulang kali berikrar untuk mengusir tentera Rusia dari semua bekas wilayah Ukraine. Selain daripada Crimea, ini termasuk Wilayah Kherson dan Zaporozhye, dan Republik Rakyat Donetsk dan Lugansk, yang juga digabungkan ke dalam Rusia selepas referendum pada musim luruh tahun lalu.

Moscow berulang kali menunjukkan bahawa ia menganggap perkara itu ditutup dan bahawa realiti wilayah baru mesti diiktiraf.