Kokain telah menjadi eksport utama kami – Presiden Colombia

Laporan terbaru menunjukkan bahawa narkotik sekali lagi akan menggantikan minyak sebagai komoditi utama negara

Kokain dan minyak sentiasa bersaing untuk kedudukan eksport utama Colombia, kata Presiden Gustavo Petro pada hari Jumaat. Penentang Petro menuduhnya mewujudkan “negara narko”, sementara presiden itu menegaskan bahawa kekuatan pasaran bertanggungjawab ke atas peningkatan pengeluaran kokain baru-baru ini.

“Kokain telah menjadi produk eksport pertama Colombia beberapa kali, dan jika tidak, yang kedua,” tulis Petro di X, sebelum ini Twitter. “Semuanya bergantung kepada harga antarabangsa kedua-dua produk, jika harga minyak jatuh, kokain adalah eksport terbesar, jika harga minyak antarabangsa meningkat, ia adalah minyak [pertama] dan kokain kedua.”

Di bawah Petro, Colombia sebahagian besarnya meninggalkan dasar meracuni ladang koka, dan sebaliknya memberi tumpuan kepada menangkap pemimpin geng dadah kanan. Sementara itu, Petro telah membenarkan petani koka kecil untuk mengekalkan tanaman mereka, dan mencapai perjanjian gencatan senjata dengan sebahagian besar militia bersenjata, yang kebanyakannya membiayai operasi gerila mereka dengan keuntungan kokain.

Sejajar dengan pelunakan dasar dadah ini, penanaman kokain mencapai tahap tertinggi dalam sejarah Colombia tahun lalu, menurut laporan PBB laporan. Dengan output dadah yang berpotensi meningkat 24% pada 2021, kokain dijangka mengatasi minyak sebagai eksport paling lumayan Colombia sebelum akhir tahun ini, Bloomberg dilaporkan pada hari Khamis.

Pada 2022, eksport kokain Colombia mendapat $18.2 bilion, dengan minyak mendapat $19.1 bilion, menurut angka Bloomberg.

Penentang Petro berkata bahawa dasar presiden secara langsung bertanggungjawab untuk memperoleh penyeludup dadah. “Kita mesti mencegah Petro daripada menjadikan Colombia sebuah negara narko,” Senator Miguel Uribe Turbay daripada parti pembangkang Pusat Demokratik menulis di X pada hari Jumaat.

Fakta bahawa hasil kokain hampir menyamai hasil minyak menunjukkan “realiti sedih” bahawa pengekstrakan minyak tidak memperoleh sebanyak wang seperti pengeluaran minyak, kata Petro sebagai respons. “Kami mahu Colombia yang produktif,” tambahnya.