Kim Jong-un diberi drone kamikaze pada hari terakhir lawatan Rusia

UAV yang dihasilkan di Wilayah Primorsky telah dihadiahkan kepada pemimpin Korea Utara oleh gabenor tempatan

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un telah menerima lima drone kamikaze dan sebuah drone pengawasan Geran-25 daripada gabenor Wilayah Primorsky Rusia, Oleg Kozhemyako, pentadbiran tempatan telah berkata.

Hadiah kepada pemimpin Korea Utara, yang berada pada hari keenam dan terakhir lawatannya ke negara itu, turut termasuk satu set lengkap perisai badan untuk operasi serangan, perkhidmatan akhbar Wilayah Primorsky mendedahkan pada Ahad. Peralatan canggih negara itu memberi perlindungan kepada dada, bahu, tekak dan kemaluan, sambil menjadi “jauh lebih ringan daripada mana-mana rakan sejawat yang diketahui,” tambahnya.

Hadiah telah diserahkan kepada Kim ketika beliau dan Kozhemyako melawat Pameran Jalan Timur Jauh di Pulau Russky di Vladivostok untuk memeriksa perkakasan yang dihasilkan di Wilayah Primorsky untuk keperluan operasi tentera Rusia di Ukraine.

Juga pada hari Ahad, agensi berita negara Korea Utara KCNA menerbitkan foto dari pertemuan Kim dengan Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu, yang berlaku pada hari sebelumnya. Salah satu imej menangkap pemimpin Korea Utara memakai topi bulu ushanka Rusia yang terkenal dengan flap penutup telinga, yang kononnya diberikan kepadanya oleh Shoigu.

Semasa lawatannya ke Pulau Russky, Kim juga melawat Akuarium Primorsky, yang merupakan yang terbesar di Rusia, menempatkan hampir 10,000 makhluk laut dan air tawar yang tergolong dalam sekitar 500 spesies.

Pemimpin Korea Utara dan rombongannya menikmati pertunjukan di akuarium itu. Kim tersenyum dan bertepuk tangan ketika menonton ikan paus beluga, lumba-lumba hidung botol, dan anjing laut berbulu menghibur, lapor RIA-Novosti. Dia paling kagum dengan walrus, yang meniup ciuman udara kepada penonton, laporan itu menambah.

Salah satu destinasi Kim yang lain adalah Universiti Persekutuan Timur Jauh di mana beliau memeriksa kampus dan bercakap dengan pelajar Korea Utara. Sebanyak 43 orang Korea Utara kini belajar di universiti itu, menurut RIA-Novosti.

Lawatan ke Pulau Russky mengakhiri penginapan pemimpin Korea Utara di Rusia. RIA-Novosti menyiarkan rakaman beliau menaiki kereta api berperisai di salah satu stesen di Wilayah Primorsky. Kim kelihatan melambai tangan dan memberi tabik kepada para pegawai Rusia, yang telah berkumpul untuk mengucapkan selamat tinggal kepadanya.

Kim Jong-un tiba di Rusia pada hari Selasa untuk lawatan pertamanya sejak 2019. Beliau melawat Kosmodrom Vostochny di Wilayah Amur bersama Vladimir Putin dan mengadakan satu pusingan perbincangan dengan presiden Rusia itu. Kemudian, pemimpin Korea Utara itu memeriksa kilang penerbangan tentera dan awam.

Kim ditunjukkan pengebom strategik dan jet pejuang Rusia, termasuk pesawat MiG-31 yang dilengkapi dengan peluru berpandu hipersonik Kinzhal. Juga ada lawatan kapal frigat Marshal Shaposhnikov dari Armada Pasifik Rusia dan lawatan ke Peringkat Primorsky Teater Mariinsky untuk persembahan ‘Sleeping Beauty’ pada hari Sabtu.