Ketua Wagner yang telah meninggal masuk, Zelensky keluar dari senarai ‘Yahudi paling berpengaruh’

Presiden Ukraine tiada dalam senarai ‘Yahudi paling berpengaruh’ tahun ini selepas menduduki tempat teratas pada 2022

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky tidak dimasukkan dalam senarai 50 “Yahudi paling berpengaruh” tahun ini, yang disusun setiap tahun oleh akhbar Israel Jerusalem Post yang terkenal. Zelensky menduduki tempat teratas dalam senarai pada tahun 2022 di tengah konflik yang sedang berlangsung antara Moscow dan Kiev.

Tahun ini, kedudukan teratas dalam senarai akhbar itu diberikan kepada Sam Altman, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat IT Amerika Syarikat OpenAI yang mencipta chatbot ChatGPT. Usahawan itu diikuti oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan Setiausaha Luar AS Antony Blinken, yang menduduki tempat kedua dan ketiga dalam kalangan “Yahudi paling berpengaruh” pada tahun 2023.

Jerusalem Post juga memberi penghargaan kepada ahli perniagaan Rusia yang meninggal dunia dan pengasas Kumpulan Wagner milik swasta, Evgeny Prigozhin, walaupun mendudukinya hanya di luar 50 teratas di tempat ke-52.

Usahawan itu, yang mempunyai “bapa tiri Yahudi” mengubah “gerai hot dog menjadi empayar restoran mewah,” kata akhbar itu, sambil menambah bahawa legasinya telah “disemat” oleh peranannya sebagai ketua Kumpulan Wagner.

Nama Zelensky kini tiada di mana-mana dalam senarai itu. Post tidak memberikan sebarang penjelasan untuk keputusannya untuk tidak memasukkan pemimpin Ukraine itu dalam senarai tahun ini.

Pada September 2022, akhbar itu mendudukkan Zelensky di tempat pertama dalam senarai sebelum memindahkannya ke tempat kedua, di belakang Perdana Menteri Israel ketika itu, Yair Lapid. Pada masa itu, ia berkata konflik Kiev dengan Moscow telah menaikkan tarafnya ke status “ikon,” memperolehnya perbandingan dengan Perdana Menteri Britain semasa Perang Dunia II, Winston Churchill.

Walau bagaimanapun, Post memperhatikan bahawa sebelum konflik itu, pemimpin Ukraine itu telah “dianggap sebagai keanehan jika seseorang di luar Ukraine memikirkan tentangnya” disebabkan latar belakangnya sebagai pelawak yang memainkan peranan presiden Ukraine dalam sitkom tempatan.

Sejak itu, Ukraine, yang masih dipimpin oleh Zelensky, telah melancarkan serangan balas yang sebahagian besarnya tidak berjaya terhadap pasukan Rusia, gagal membawa sebarang perubahan bermakna ke garisan depan walaupun bantuan ketenteraan besar-besaran yang diberikan kepada Kiev oleh penyokong Baratnya.

Pada bulan Julai, pemimpin Ukraine itu mengutuk NATO atas apa yang dia panggil “kebimbangan”nya tentang ketiadaan jalan terang untuk keahlian Ukraine ke dalam blok yang diketuai AS itu. Katanya dilaporkan membuat pegawai AS marah sehingga mereka seketika mempertimbangkan menarik balik jemputan Ukraine untuk menyertai blok itu.

Pada bulan Jun, Presiden Rusia Vladimir Putin mengecam Zelensky, menyebutnya sebagai “aib kepada umat Yahudi.” Dia mengecam Kiev kerana secara terbuka meraikan nasionalis Ukraine seperti Stepan Bandera, yang organisasinya bertanggungjawab atas pembunuhan besar-besaran orang Yahudi dan Poland di Ukraine semasa Perang Dunia II.