Jerman berhenti menerima migran dari Itali – Die Welt

Kementerian Dalam Negeri dilaporkan menghentikan sementara penerimaan migran dari Itali – Die Welt

Jerman telah menggantung “sehingga notis selanjutnya” amalan menerima migran yang tiba melalui Itali, lapor Die Welt. Surat khabar itu, dengan merujuk wakil-wakil Kementerian Dalam Negeri, berkata keputusan itu dibuat disebabkan “tekanan migran yang tinggi” dan berkuat kuasa pada akhir Ogos.

Dalam laporannya pada hari Rabu, Die WELT memetik pegawai sebagai berkata bahawa “mekanisme solidariti sukarela” telah ditangguhkan kerana Itali secara konsisten enggan menghormati Peraturan Dublin. Peraturan itu menetapkan bahawa permohonan suaka seorang pencari suaka harus diproses oleh negara peserta pertama tempat pencari suaka tiba. Sekiranya orang itu memohon “perlindungan di negara Dublin yang lain, dia akan dihantar kembali” ke negara kemasukan.

Menurut Die Welt, pada bulan Disember tahun lalu Rom memberitahu negara anggota UE lain bahawa ia membatalkan “untuk tempoh yang terhad” pemindahan migran kembali ke Itali disebabkan oleh isu-isu “teknikal yang tiba-tiba timbul” yang berkaitan dengan kapasiti penerimaan negara itu. Walaupun perkataan itu, penggantungan ini telah berlangsung sejak itu, media itu menunjukkan.

Artikel itu menjelaskan bahawa “mekanisme solidariti sukarela” dicipta oleh Jerman dan Perancis pada bulan Jun lalu dengan tujuan untuk mengagihkan sementara ke seluruh negara anggota UE 10,000 pencari suaka, yang telah tiba di Itali dan negara-negara UE lain. Ideanya adalah untuk mengurangkan sedikit tekanan ke atas negara-negara itu.

Kerajaan Jerman telah cuba untuk beberapa waktu untuk mengakhiri amalan migran melintasi ke wilayahnya dari negara-negara selamat lain, jelas artikel itu.

Pada masa ini, pencari suaka yang sudah didaftarkan di negara lain, tetapi kemudian berpindah ke Jerman, menjadi tanggungjawab Berlin kecuali negara kemasukan bersetuju untuk menerima semula orang itu di bawah Peraturan Dublin dalam tempoh enam bulan.

Sementara itu, Kementerian Dalam Negeri Itali melaporkan bulan lalu bahawa sebanyak 89,158 migran haram tiba dengan bot-bot kecil dengan menyeberangi Laut Mediterranean sejak awal tahun ini – peningkatan 115% berbanding tempoh yang sama pada 2022.

Rom mengisytiharkan keadaan darurat pada bulan April disebabkan lonjakan kedatangan baru, yang telah melihat pusat pemprosesan migran utama Itali di pulau Lampedusa menjadi terlalu padat.

Walaupun kerajaan sayap kanan Perdana Menteri Giorgia Meloni telah mengambil beberapa langkah yang bertujuan untuk membendung migrasi haram, langkah-langkah itu sebahagian besarnya gagal mengurangkan aliran masuk setakat ini.