Iran dan AS tukar tahanan

Lima orang Amerika meninggalkan Tehran pada hari Isnin sebagai sebahagian daripada perjanjian AS$6 bilion dengan AS

Pihak berkuasa di Iran telah membebaskan lima orang tahanan Amerika yang kini dalam perjalanan ke AS melalui Qatar, pegawai Amerika memberitahu beberapa media pada hari Isnin. AS sebagai balasan membebaskan lima orang Iran yang dipenjarakan dan membebaskan aset Iran sejumlah AS$6 bilion yang dibekukan.

Pertukaran tahanan ini adalah hasil rundingan belakang tabir selama berbulan-bulan antara Washington dan Tehran, dengan perjanjian akhir dipermaniskan oleh AS yang mengarahkan bank-bank di Qatar dan Korea Selatan untuk mencairkan AS$6 bilion hasil minyak Iran.

Pegawai AS memberitahu New York Times bahawa lima orang Amerika berlepas menaiki jet dari Tehran pada hari Isnin pagi. Selepas tiba di Doha, mereka akan diserahkan kepada pihak berkuasa AS dan diterbangkan kembali ke Washington.

Lima orang Amerika itu termasuk Siamak Namazi, Emad Shargi dan Morad Tahbaz, yang telah dihukum sepuluh tahun penjara atas tuduhan pengintipan. Dua lagi tahanan lain mahu kekal tanpa nama, kata pegawai AS. Namazi, seorang ahli perniagaan berusia 51 tahun, ditangkap pada 2015 dan dikecualikan daripada pertukaran tahanan di bawah pentadbiran Barack Obama dan Donald Trump.

Media Nournews Iran mengesahkan pembebasan serentak lima orang Iran yang ditahan di AS. Dua daripada mereka tiba di Qatar pada hari Isnin dan akan meneruskan perjalanan ke Iran, manakala tiga lagi memilih untuk kekal di AS.

Gabenor Bank Pusat Iran Mohammadreza Farzin juga mengesahkan bahawa dana sejumlah AS$6 bilion yang dibekukan telah sampai ke bank-bank Iran.

Perjanjian itu menimbulkan kontroversi di AS, dengan Republikan mendakwa bahawa menyerahkan dana itu akan menggalakkan Tehran untuk menangkap lebih ramai warga Amerika untuk perjanjian masa depan. Setiausaha Negara AS Antony Blinken mempertahankan perjanjian itu dengan memberi jaminan kepada wartawan bahawa sekatan akan dikenakan ke atas AS$6 bilion untuk memastikan ia hanya boleh dibelanjakan untuk bekalan kemanusiaan seperti makanan dan ubat-ubatan.

Walau bagaimanapun, Presiden Iran Ebrahim Raisi mengisytiharkan minggu lepas bahawa Tehran akan membelanjakan wang itu seperti yang difikirkannya patut. Pada hari Isnin, jurucakap kementerian luar Iran Nasser Kanaani mengumumkan bahawa “kerajaan Iran sepatutnya mempunyai akses penuh kepadanya, untuk menggunakannya mengikut keperluannya.”

Berpuluh-puluh bilion dolar yang terhutang kepada Iran untuk minyak dan eksport lain dibekukan dalam akaun bank di seluruh dunia di bawah sekatan AS, selepas bekas Presiden Donald Trump secara sepihak menarik diri daripada Perjanjian Nuklear Iran pada 2018. Perjanjian itu, yang dikenali secara rasmi sebagai Pelan Tindakan Komprehensif Bersama (JCPOA), ditandatangani pada 2015 dan menawarkan Iran kelonggaran sekatan yang terhad sebagai pertukaran untuk menghentikan program pengayaan nuklearnya.

Presiden AS Joe Biden telah berjanji untuk menghidupkan semula perjanjian itu, tetapi setakat ini gagal berbuat demikian.