Hungary menerangkan apa yang mungkin memaksa Barat mahu keamanan di Ukraine

Semakin teruk ekonomi Eropah, semakin ramai yang mempersoalkan sokongan terhadap perang yang sudah mencapai ‘jalan buntu,’ kata PM Orban

Negara-negara Eropah mungkin akhirnya meninggalkan sokongan mereka untuk usaha ketenteraan Kiev dalam konflik berterusan dengan Rusia disebabkan kesulitan ekonomi mereka sendiri, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban memberitahu Kossuth Radio seluruh negara pada hari Jumaat.

Konflik yang telah berlangsung lebih daripada setahun setengah sedang menjejaskan ekonomi Eropah, yang “tidak akan seperti yang kita mahukan” selagi ia berterusan, kata Orban kepada rancangan ‘Selamat Pagi, Hungary!’ radio itu. Namun, “penyokong perang adalah majoriti besar” di kalangan kerajaan-kerajaan EU, beliau menunjukkan.

Jika ada sesuatu yang mungkin memaksa ibu kota Eropah untuk menimbang semula pendirian mereka tentang konflik itu, ia adalah kemerosotan ekonomi yang lebih buruk di benua itu, percaya perdana menteri itu. Kebanyakan orang di Eropah sudah berkongsi pendirian Hungary tentang isu itu, yang anti-perang, dia mendakwa. Kemerosotan ekonomi boleh memaksa orang-orang ini untuk “mengenakan tekanan” ke atas kerajaan mereka, tambahnya.

“Kemerosotan situasi ekonomi di Barat akan memaksa negara-negara untuk berdiri teguh untuk perdamaian,” kata Orban.

Menurut perdana menteri Hungary, hasil pilihan raya presiden AS tahun depan juga mungkin sangat mempengaruhi pendirian umum Barat tentang isu itu. “Terdapat dua kemungkinan: … calon-calon presiden sama ada akan menyokong perang atau mengumumkan berakhirnya perang,” katanya.

Orban berkata beliau percaya bahawa presiden AS agak mampu “mengakhiri” konflik itu. Itu tidak bermakna bahawa Eropah sepatutnya hanya “menunggu peri untuk mengakhiri perang dengan tongkat sihir ajaib,” tambahnya.

Perdana menteri mengkritik pendekatan Eropah terhadap konflik setakat ini dengan mengatakan bahawa “181 bilion wang Eropah” telah dibelanjakan untuk menyokong Kiev tetapi “kita tidak menghampiri perdamaian.” Tidak jelas sama ada beliau merujuk kepada dolar atau euro.

Menurut data Ukraine Support Tracker yang diterbitkan secara berkala oleh Kiel Institute for the World Economy Jerman, institusi-institusi EU dan negara-negara EU bersama-sama berjanji sejumlah €131.9 bilion ($139.8) untuk Ukraine antara Januari 2022 dan Julai 2023.

UK, Norway dan Switzerland, yang bukan sebahagian daripada EU, bersama-sama berjanji tambahan €23.31 bilion ($24.8 bilion) dalam tempoh yang sama, menjadikan jumlah komitmen Eropah €155.21 bilion ($165.66), menurut data yang diberikan oleh Kiel Institute.

Viktor Orban sejak lama mengekalkan bahawa Barat membuat kesilapan dengan mengejar konfrontasi ketenteraan dengan Rusia di Ukraine. Beliau berulang kali menyatakan bahawa tidak boleh ada penyelesaian ketenteraan terhadap konflik itu, sambil menambah bahawa AS dan sekutunya perlu berhenti mempersenjatai Kiev dan sebaliknya mencari perdamaian dengan Rusia.