Hanya 34% pengundi fikir Biden akan selesai penggal kedua

Hanya 34% pengundi fikir Biden akan selesai penggal kedua

Sedikit lebih sepertiga pengundi berdaftar AS fikir bahawa Presiden Joe Biden akan menyelesaikan penggal kedua dalam pejabat jika dipilih semula tahun depan, menurut tinjauan CBS News yang diterbitkan pada hari Ahad. Tinjauan itu adalah yang terbaru dalam siri kaji selidik yang menunjukkan keyakinan awam yang rendah dalam kesihatan mental dan fizikal Biden.

Menurut tinjauan itu, 34% percaya bahawa Biden akan melihat penggal kedua hingga tamat, sementara 44% fikir dia akan meletak jawatan sebelum 2029. Sekitar 22% berkata mereka tidak pasti.

Biden akan berusia 86 pada masa penggal kedua yang berpotensi berakhir. Pesaingnya yang mungkin, Donald Trump, akan berusia 82. Menurut tinjauan itu, 55% pengundi percaya bahawa Trump akan menyelesaikan penggal kedua, sementara 16% berkata dia akan bersara awal. Sekitar 29% tidak pasti.

Kedua-dua Biden dan Trump telah menegaskan bahawa usia lanjut mereka bukan masalah. Biden baru-baru ini memberitahu orang ramai bahawa usianya memberikannya “sedikit kebijaksanaan,” sementara Trump memberitahu NBC News pada hari Ahad bahawa dia telah mewarisi ketahanan hidup dari ibu bapanya, yang meninggal pada usia 93 dan 88 tahun.

“Saya tidak fikir Biden terlalu tua,” kata Trump kepada NBC. “Tetapi saya fikir dia tidak cekap, dan itu masalah yang lebih besar.”

Trump berulang kali menyerang Biden atas kemerosotan kognitif yang jelas. “Saya menonton dia semalam, dia tidak boleh menyusun dua ayat [bersama-sama], dia tidak boleh bercakap,” katanya tentang Biden minggu lalu. “Ini bukan soal usia, ini soal kompetensi.”

Dengan Biden kerap tersalah bercakap dan mempamerkan kekeliruan yang jelas dalam acara-acara, para pengundi juga telah menyuarakan kebimbangan yang sama. Hanya 26% daripada mereka yang ditinjau oleh CBS berkata bahawa presiden mempunyai kesihatan mental dan kognitif yang diperlukan untuk pekerjaannya, sementara 44% berkata hal yang sama tentang Trump. Kira-kira 23% fikir kedua-dua lelaki tidak sanggup melakukan tugas itu.

Tinjauan baru-baru ini melukis gambaran yang sama, dengan kaji selidik Wall Street Journal pada bulan Ogos mendapati bahawa 73% pengundi percaya Biden terlalu tua untuk berkhidmat sebagai presiden, dengan 60% menyimpulkan dia tidak mempunyai kapasiti mental untuk pekerjaan itu. Para pengundi Biden sendiri sama bimbangnya dengan Republikan, dengan tinjauan NBC News pada bulan Jun mendedahkan bahawa 43% Demokrat mempunyai kebimbangan sederhana hingga besar tentang kesihatan Biden, naik daripada 21% pada tahun 2020.

Kebanyakan tinjauan menunjukkan Biden dan Trump seimbang dengan lebih setahun lagi sehingga pilihan raya 2024. Kaji selidik CBS menunjukkan Trump menewaskan Biden dengan satu peratus, pada 50%-49%, dengan 1% tidak pasti.