Global belia semakin meragui faedah demokrasi – tinjauan Soros

Tadbir urus yang tidak berkesan telah mengikis keyakinan belia terhadap keupayaan kerajaan untuk menangani isu-isu mendesak, menurut kaji selidik

Satu kaji selidik terhadap lebih daripada 36,000 orang di 30 buah negara mendapati bahawa golongan muda semakin percaya bahawa demokrasi tidak mampu menghasilkan penyelesaian terhadap isu-isu yang paling memberi kesan kepada mereka.

Keputusan kaji selidik luas yang dijalankan antara Mei dan Julai tahun ini oleh Open Society Foundations (OSF) milik George Soros menunjukkan walaupun demokrasi kekal sebagai pilihan kebanyakan responden, hanya 57% daripada kumpulan umur 18-35 tahun memandangnya sebagai pilihan terbaik berbanding cara pemerintahan yang lain.

“Penemuan kami adalah menyedihkan dan membimbangkan,” kata presiden OSF Mark Malloch Brown tentang kaji selidik itu yang keputusannya dikeluarkan pada hari Selasa. “Orang di seluruh dunia masih mahu percaya pada demokrasi tetapi, generasi demi generasi, keyakinan itu semakin pudar kerana keraguan tentang keupayaannya untuk membawa perubahan konkrit kepada kehidupan mereka.”

Sekitar 35% daripada golongan muda, menurut laporan itu, percaya bahawa mempunyai “pemimpin yang kuat” yang tidak mengadakan pilihan raya atau berinteraksi dengan badan perundangan adalah “cara yang baik untuk mentadbir sesebuah negara.” Dalam kumpulan umur yang sama, 42% menunjukkan sokongan terhadap pemerintahan tentera, manakala 20% daripada responden yang lebih tua menjawab sedemikian.

Walau bagaimanapun, kaji selidik itu juga menunjukkan sokongan yang meluas (antara 85% hingga 95%) merentasi semua kumpulan umur dan tahap pendapatan terhadap pelbagai isu, terutamanya bahawa adalah salah bagi kerajaan untuk melakukan diskriminasi terhadap individu berdasarkan penampilan, agama, identiti seksual atau jantina.

Kemiskinan, ketidaksamaan dan krisis iklim juga dinyatakan sebagai isu paling mendesak yang dihadapi orang ramai pada masa ini – tetapi lebih separuh (53%) berkata mereka berasa negara mereka sedang menuju ke arah yang salah. Sekitar sepertiga juga menyatakan bahawa mereka percaya ahli politik tidak bekerja demi kepentingan pengundi mereka.

“Keyakinan terhadap elemen asas demokrasi wujud seiring dengan keraguan mendalam terhadap amalan dan kesannya di dunia sebenar,” kata Brown.

Purata sekitar 70% pula berkata mereka bimbang bahawa krisis iklim akan memberi kesan negatif terhadap mata pencarian mereka dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Kaji selidik itu juga mendapati walaupun topik migrasi sentiasa menjadi tajuk utama akhbar pada masa ini, hanya 7% berpendapat ia merupakan kebimbangan utama – dengan 66% menyatakan mereka menyokong pengenalan cara yang lebih selamat dan sah untuk para migran.