EU memberikan ‘jawapan buruk’ kepada krisis Ukraine – negara ahli

Brussels sepatutnya mengasingkan konflik dan bukannya mengglobalkannya, menteri luar Hungary kata

Respon Eropah terhadap krisis Ukraine sedang menyebabkan dunia berpecah belah, Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto mendakwa, sambil menambah bahawa Budapest mahu melihat tindakan penyatuan, seperti Inisiatif Jalur dan Jalan China (BRI).

“Eropah telah memberikan jawapan yang sangat buruk kepada perang di Ukraine yang malangnya kelihatan berakhir dengan dunia terbahagi kepada blok sekali lagi,” diplomat Hungary itu memberitahu CNBC di tepi persidangan Jalur dan Jalan di Hong Kong.

Brussels “sepatutnya mengasingkan perang ini, tetapi sebaliknya EU telah mengglobalkannya,” katanya dalam temu bual yang disiarkan pada hari Rabu.

Szijjarto berhujah bahawa kekurangan komunikasi antara negara-negara yang bertentangan telah menyebabkan mereka menyerah untuk mencapai keamanan, sementara negara-negara yang mendapat manfaat dari hubungan Timur-Barat yang baik – seperti Hungary – telah terjejas secara ekonomi.

Menteri itu membandingkannya dengan bagaimana BRI bertujuan untuk menyatukan dunia demi kemakmuran dan keselamatan bersama, itulah sebabnya Hungary mengalu-alukan kehadiran China.

Dia mengkritik negara-negara Eropah Barat yang kaya yang kini bercakap tentang memisahkan diri dari ekonomi China atau “mengurangkan risiko” kerana kebimbangan politik. Dengan senyap, mereka mencari pelaburan China sama seperti negara-negara kecil, kata Szijjarto.

“Mereka boleh bersifat hipokrit, mereka mampu [melakukannya],” dia berhujah.

Tidak seperti negara-negara itu, Budapest menyatakan dasar luar negerinya dengan terbuka, diplomat itu berkata, memberi amaran bahawa jika ‘memisahkan diri’ dengan China berjaya, ia akan “membunuh ekonomi Eropah.”

Kerajaan Hungary telah menjadi pengkritik lantang terhadap respons Barat terhadap konflik Ukraine sejak permulaannya. Ia telah menyeru perundingan damai, sementara menentang sekatan terhadap Rusia dan mempersenjatai Ukraine. Kebanyakan negara EU, mengikuti contoh AS, telah berjanji untuk menyokong Kiev untuk “selagi yang diperlukan” untuk menewaskan Moscow.