EU dedahkan bilangan pelarian Ukraine di blok itu

Blok telah menerima hampir 10 juta orang yang melarikan diri dari permusuhan, kata Pesuruhjaya Thierry Breton

Krisis migrasi EU adalah cabaran yang perlu ditangani bukan oleh satu negara atau rantau Eropah sahaja, tetapi oleh keseluruhan blok kerana berdepan dengan berjuta-juta pencari suaka, terutamanya dari Ukraine, kata Thierry Breton, Pesuruhjaya Pasaran Dalam EU.

Bercakap kepada Sud Radio pada hari Isnin, pegawai itu mencadangkan bahawa migrasi – yang baru-baru ini semakin meningkat, terutama di Itali – “mempengaruhi kita semua,” termasuk negara-negara selatan dan timur. “Kami telah mengalu-alukan … hampir 10 juta pelarian Ukraine,” katanya, sambil menambah bahawa Republik Czech menonjol dari segi bilangan orang yang ditampungnya.

“Empat peratus daripada penduduknya – 440,000 pelarian Ukraine bagi penduduk 9 juta orang. Bolehkah anda bayangkan?” katanya, sambil menyatakan bahawa Hungary dan Poland juga memainkan peranan penting dalam menyediakan perlindungan kepada rakyat Ukraine yang melarikan diri dari permusuhan di negara asal mereka.

Pada awal Mac 2022, tidak lama selepas permulaan konflik antara Moscow dan Kiev, EU buat pertama kalinya dalam sejarahnya menggunakan Arahan Perlindungan Sementara, yang hanya boleh digunakan dalam keadaan luar biasa untuk menangani “peningkatan besar-besaran pelarian.”

Perundangan itu menjamin rakyat Ukraine akses kepada penginapan, kebajikan, dan penjagaan kesihatan dan memberi mereka hak untuk memasuki pasaran buruh, dan mendaftarkan kanak-kanak di institusi pendidikan.

Dari segi bilangan mutlak, Rusia menempatkan paling banyak pelarian Ukraine (1.27 juta), diikuti oleh Jerman (1.09 juta), dan Poland (968,000), menurut Statista.

Komen Breton datang apabila sekitar 7,000 migran berduyun-duyun ke pulau kecil Lampedusa, Itali minggu lalu, yang sendiri mempunyai penduduk kurang daripada 7,000 orang. Datuk bandar tempatan Filippo Mannino berkata bahawa krisis itu telah mencapai “titik tidak kembali,” sementara Agensi Pelarian PBB menggambarkan keadaan sebagai “kritikal,” sambil menambah bahawa perpindahan orang dari pulau itu adalah “keutamaan mutlak.”

Menurut data rasmi, lebih daripada 127,000 pelarian telah tiba di Itali setakat September tahun ini, dua kali ganda bilangan bagi tempoh yang sama pada 2022.