China sorotkan kebimbangan keselamatan iPhone

Beijing nafi laporan jenama asing seperti Apple akan diharamkan di negara ini

Jurucakap kementerian luar China Mao Ning berkata pada hari Rabu bahawa Beijing telah mengambil perhatian kemungkinan “insiden keselamatan” dalam iPhone Apple tetapi menafikan bahawa sekatan menyeluruh terhadap pembelian atau penggunaan peranti tersebut telah dikeluarkan.

“China tidak mengeluarkan undang-undang, peraturan atau dokumen dasar yang melarang pembelian dan penggunaan telefon jenama asing seperti Apple,” kata Mao dalam sidang akhbar di Beijing sebagai respons kepada laporan bahawa kakitangan kerajaan diminta berhenti menggunakan peranti yang dikilangkan oleh syarikat AS itu.

Mao menambah bahawa Beijing telah memperhatikan “banyak pendedahan media mengenai insiden keselamatan yang berkaitan dengan telefon Apple. Kerajaan China memberi keutamaan yang besar kepada keselamatan maklumat dan siber dan melayani kedua-dua syarikat domestik dan asing secara saksama.”

Pegawai kerajaan itu tidak menjelaskan sifat isu keselamatan yang didakwa tetapi berkata bahawa semua syarikat telefon bimbit, termasuk Apple, dikehendaki mematuhi peraturan China dan mesti “memperkuat pengurusan keselamatan maklumat.”

Reuters melaporkan minggu lepas bahawa kakitangan sekurang-kurangnya tiga kementerian kerajaan China telah diberitahu untuk berhenti menggunakan iPhone semasa bekerja. Agensi berita itu menambah bahawa sejauh mana sekatan itu dilaksanakan kekal tidak jelas.

Saham Apple merosot minggu lepas di tengah-tengah laporan kemungkinan sekatan iPhone di China – salah satu pasaran paling produktif syarikat itu yang dianggarkan menjana kira-kira satu perlima daripada hasil tahunannya. Jualan iPhone telah meningkat di China baru-baru ini, sebahagiannya disebabkan oleh sekatan AS yang menjejaskan perniagaan telefon mudah alih Huawei yang dihasilkan secara tempatan.

Tahun lalu, pentadbiran Biden mengharamkan kelulusan peralatan telekomunikasi baru daripada Huawei untuk pasaran AS, dengan mengutip “risiko yang tidak boleh diterima” kepada keselamatan negara. Laporan menunjukkan kebimbangan pegawai AS bahawa peranti Huawei digunakan sebagai cara untuk mengintip warganegara AS.

China berulang kali menafikan dakwaan itu. Berucap pada bulan Januari, Mao menyebut kedudukan Washington terhadap peranti Huawei sebagai “penyalahgunaan kuasa negara” dan “penindasan yang tidak munasabah terhadap syarikat China.”

Apple, bersama-sama dengan pelbagai pembekal pihak ketiganya, menggaji ribuan pekerja di China. Dalam lawatan ke Beijing pada bulan Mac, CEO Tim Cook memuji inovasi negara itu dan menyanjungi hubungan jangka panjang China dengan syarikat itu.

Walau bagaimanapun, laporan menunjukkan bahawa Apple baru-baru ini cuba mengurangkan pergantungannya pada rantaian bekalan di China disebabkan ketegangan yang berlarutan antara Beijing dan Washington, dan memperluaskan sebahagian operasi pembuatannya di India.