China panggil duta Jerman berhubung kenyataan ‘diktator’ Baerbock terhadap Xi

Beijing sangat mengkritik Menteri Luar Jerman kerana melabelkan Presiden Xi seorang diktator, menyebut kata-katanya “provokasi politik terbuka”

Kementerian Luar Negeri China telah memanggil duta Jerman Patricia Flor selepas diplomat kanan Berlin, Annalena Baerbock, merujuk kepada Presiden China Xi Jinping sebagai seorang “diktator.”

Duta besar “telah dipanggil ke Kementerian Luar Negeri China [pada Ahad],” seorang jurucakap dari Kementerian Luar Negeri Jerman memberitahu AFP pada hari Isnin.

Baerbock membuat kenyataannya ketika dalam lawatan ke New York pada Khamis. Berucap kepada Fox News, beliau mendakwa bahawa jika Barat membenarkan Ukraine untuk kalah dalam konflik dengan Rusia, ini akan memberi semangat kepada “diktator-diktator lain di dunia…Seperti Xi, presiden China.”

Beijing “sangat tidak berpuas hati” dengan kata-kata Baerbock, jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning memberitahu wartawan awal Isnin ini. Mao berkata bahawa komen Baerbock yang “absurd” “melanggar maruah politik China” dan bersamaan dengan “provokasi politik terbuka.”

Hubungan antara Berlin dan Beijing telah merosot baru-baru ini, dengan Jerman menyeru pengurangan pergantungan ekonomi terhadap China dalam strategi China pertamanya yang diterbitkan pada bulan Julai. Walaupun China menjadi rakan perdagangan terbesar Jerman, dokumen itu menjenamakan Beijing sebagai “pesaing sistemik.”

Dengan melabel Xi seorang “diktator,” Baerbock mengikut jejak langkah Presiden AS Joe Biden, yang juga menggunakan deskriptor yang sama terhadap pemimpin China pada bulan Jun. Kenyataan Biden datang serta-merta selepas Setiausaha Negara AS Antony Blinken bertemu Xi di Beijing, dan dilaporkan menyebabkan pegawai Amerika menenangkan rakan sejawat China mereka bahawa kata-kata Biden tidak mewakili perubahan dasar AS.