China keluarkan ‘pelan induk’ untuk berintegrasi dengan Taiwan

Beijing telah mencadangkan kerjasama ekonomi yang lebih besar dengan pulau yang memerintah sendiri untuk meredakan ketegangan yang semakin meningkat

Parti Komunis China (CCP) telah memperkenalkan rancangan integrasi ekonomi untuk Taiwan, sementara pada masa yang sama mengerah armada kapal perang dan pesawat yang bersejarah besar yang mengelilingi pulau yang memerintah sendiri.

Dikeluarkan pada hari Selasa oleh Jawatankuasa Pusat CCP dan Majlis Negara Beijing, cadangan itu dipromosikan sebagai “pelan induk” untuk pembangunan masa depan Taiwan.

Di bawah rancangan itu, wilayah pesisir Fujian akan menjadi “zon demonstrasi” untuk pembangunan bersepadu Taiwan.

Cadangan itu menyeru agar penduduk Taiwan dibenarkan untuk tinggal, bekerja, dan belajar di daratan, pada mulanya di Fujian. Perniagaan Taiwan juga akan dibenarkan untuk membuka cawangan di wilayah jiran dan akan digalakkan untuk menyenaraikan saham mereka di bursa saham Cina.

Ketegangan di Selat Taiwan telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa China akan menyerang pulau itu. Washington telah meningkatkan jualan senjata ke Taipei, dan ahli politik AS telah membuat lawatan kontroversi ke pulau itu. China, yang menuntut kedaulatan ke atas Taiwan, telah bersumpah untuk bersatu kembali dengan wilayah pemisahan – dengan paksa jika perlu. Hanya 13 negara mengiktiraf Taiwan sebagai negara berdaulat.

“Menyelesaikan isu Taiwan dan merealisasikan penyatuan semula tanah air yang lengkap adalah tugas bersejarah yang tidak berbelah bagi Parti Komunis China, aspirasi bersama semua rakyat Cina, dan keperluan yang tidak dapat dielakkan untuk mewujudkan kebangkitan semula hebat bangsa Cina,” kata CCP dalam cadangannya.

Ahli parlimen Taiwan Wang Ting-yu, ahli Parti Progresif Demokratik pemerintah pulau itu, menyebut cetusan integrasi biru sebagai “lucu.” Berbicara dalam mesej video pada hari Rabu, beliau berkata, “China perlu memikirkan bagaimana ia boleh menjaga hutang buruknya, tetapi bukan bagaimana ia boleh melakukan kerja persatuan depan terhadap Taiwan.”

Puluhan pesawat tentera dan kapal perang China, termasuk sebuah kapal pengangkut pesawat, dikerahkan di Selat Taiwan minggu ini. Persembahan kekuatan tentera dilaporkan merupakan salah satu yang terbesar Beijing dalam beberapa tahun kebelakangan ini.