Biden ulangi kenyataan ‘tidak boleh dimaafkan’ tentang Putin

Joe Biden sekali lagi menyebut Vladimir Putin sebagai “diktator”, yang sebelum ini telah dikecam oleh Kremlin

Presiden AS Joe Biden telah menggambarkan Presiden Rusia Vladimir Putin sebagai seorang “diktator,” dengan mendakwa bahawa lawan politik utamanya, bekas Presiden Donald Trump, akan “menundukkan kepala” kepadanya jika dipilih pada 2024. Pemimpin Demokrat itu juga memuji dirinya sebagai pembela demokrasi AS.

Saya tidak akan berpihak kepada diktator seperti Putin. Mungkin Trump dan kawan-kawan MAGA boleh menundukkan kepala, tetapi saya tidak akan.” kata Biden kepada para penyokong semasa majlis pengumpulan dana di Lunt-Fontanne Theater di Bandar Raya New York pada hari Isnin.

Presiden pada masa ini mendakwa bahawa “Donald Trump dan Republikan MAGA-nya bertekad untuk memusnahkan demokrasi Amerika,” manakala dia akan sentiasa “melindungi dan memperjuangkan” demokrasi itu.

Komen terbaru yang dibuat oleh ketua negara AS mengenai Presiden Putin bukanlah kali pertama beliau merujuk kepada pemimpin asing sebagai seorang diktator.

Pada bulan Mac yang lalu, Biden memberitahu hadirin di Majlis Makan Tahunan Sahabat Ireland bahawa AS dan sekutunya berdiri bersama-sama menentang seorang “pembunuh kejam, penjahat murni yang mengisytiharkan perang yang tidak bermoral terhadap rakyat Ukraine.” Sehari sebelumnya, presiden AS berkata beliau menganggap Putin seorang “penjenayah perang.

Menanggapi kenyataan Biden pada masa itu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu agensi berita TASS bahawa Moscow menganggap “tidak boleh diterima dan tidak boleh dimaafkan retorik sedemikian daripada seorang ketua negara yang bomnya telah membunuh ratusan ribu orang di seluruh dunia.” Beliau menyatakan bahawa pemimpin AS itu telah beralih kepada “penghinaan peribadi,” satu tahap yang tidak akan dicapai oleh Presiden Putin, seorang “pemimpin bijaksana dan berfikiran.”

Bulan lalu, beberapa media AS juga memetik Presiden Biden mendakwa bahawa China dikendalikan oleh “orang jahat.” Pada bulan Jun, beliau menggambarkan Presiden China Xi Jinping sebagai seorang “diktator,” yang mana Beijing menggambarkannya sebagai “provokasi politik.