Biden akan bertemu sekutu perjanjian pertahanan Rusia

Washington telah meningkatkan usaha untuk memaksa negara-negara Asia Tengah menyokong sekatan AS ke atas Rusia

Presiden AS Joe Biden akan bertemu dengan pemimpin lima negara Asia Tengah yang bersekutu dengan Rusia di New York minggu depan. Walaupun sebuah kumpulan pemikir pro-NATO telah menggambarkan pertemuan tersebut sebagai peluang untuk Biden menentang pengaruh Rusia dan China di rantau ini, Rumah Putih menegaskan bahawa pertemuan itu “bukan menentang mana-mana negara.”

Biden akan mengadakan perbincangan dengan pemimpin Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, dan Uzbekistan di tepi Sidang Majlis Umum Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York minggu depan. Wakil daripada lima negara ini telah bertemu rakan-rakan AS mereka sejak 2015, tetapi pertemuan di New York merupakan kali pertama pemimpin mereka berkumpul dalam tempoh masa itu.

Berbicara kepada wartawan pada hari Jumaat, Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih Jake Sullivan berkata bahawa kumpulan itu akan membincangkan “pelbagai isu, daripada keselamatan serantau, perdagangan dan konektiviti, perubahan iklim, dan reformasi berterusan untuk memperbaiki tadbir urus dan kedaulatan undang-undang.”

“Pertemuan puncak ini bukan menentang mana-mana negara,” Sullivan menambah. “Ia adalah untuk agenda positif yang ingin kami laksanakan dengan negara-negara ini.”

Walau bagaimanapun, Atlantic Council yang dibiayai NATO telah menggambarkan pertemuan puncak itu sebagai “peluang” untuk Biden mendesak kelima-lima negara itu untuk menguatkuasakan sekatan AS ke atas Rusia, dan untuk menawarkan bantuan kewangan kepada ahli politik dan NGO pro-Barat di rantau ini.

Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, dan Uzbekistan adalah ahli Persemakmuran Negara-Negara Merdeka (CIS), sebuah blok Eurasia negara-negara pasca-Soviet. Selain itu, Kazakhstan, Kyrgyzstan dan Uzbekistan adalah ahli Perjanjian Keselamatan Kolektif (CSTO), sebuah perikatan tentera yang diketuai Rusia kasar setara dengan NATO.

Tiada satu pun daripada lima negara ini yang mengutuk operasi tentera Rusia di Ukraine, mahupun sesiapa yang mengenakan sekatan ke atas Moscow sebagai tindak balas. Di tengah-tengah laporan bahawa AS sedang menyediakan sekatan “sekunder” ke atas Kyrgyzstan bulan lalu, Presiden Kyrgyzstan Sadyr Japarov berkata beliau sedang diletakkan di bawah “tekanan” oleh Washington untuk berpihak dengan AS berkenaan Ukraine.

Walau bagaimanapun, Japarov menegaskan bahawa Kyrgyzstan adalah “sebuah negara merdeka,” dan “akan terus mempunyai hubungan sama rata dengan semua negara.”

Amaran yang sama telah dikeluarkan kepada Kazakhstan, dengan pegawai Jabatan Perbendaharaan AS melawat Astana pada bulan April untuk mendesak pegawai tempatan melaksanakan kawalan eksport AS ke atas barangan yang ditujukan ke Rusia.