Bekas duta AS dihukum kerana pelanggaran etika

Bekas Duta Besar AS dihukum kerana pelanggaran etika

Richard Olson, bekas Duta Besar Amerika Syarikat ke Pakistan dan Emiriah Arab Bersatu, telah dihukum tiga tahun pengawasan pada hari Jumaat selepas mengaku bersalah tahun lepas kepada pelbagai pelanggaran etika persekutuan.

Olson, 63, memasuki pengakuan bersalah di mahkamah pada bulan Jun 2022 atas tuduhan membuat kenyataan palsu dan melanggar undang-undang yang berkaitan dengan lobi kerajaan AS bagi pihak negara asing. Bekas pegawai Jabatan Negara itu, yang berkhidmat sebagai duta besar AS ke Pakistan dari 2012 hingga 2015, dituduh membantu kerajaan Qatar mempengaruhi ahli-ahli kongres AS.

“Undang-undang AS melarang pegawai kanan – seperti defendan – mewakili kerajaan asing di hadapan mana-mana agensi persekutuan atau membantu atau menasihati entiti asing dengan niat untuk mempengaruhi kerajaan AS selama setahun selepas meninggalkan jawatan mereka,” menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Peguam Negara AS untuk Washington pada hari Jumaat.

Ia menambah bahawa Olson telah mengambil “beberapa langkah untuk menyembunyikan aktiviti haram ini, termasuk menghapuskan e-mel yang membabitkan dan berbohong kepada FBI semasa temu bual rakaman.”

Selanjutnya, Pejabat Peguam Negara AS berkata Olson telah menerima dan mendapat manfaat daripada layanan istimewa peribadi daripada seorang ahli perniagaan Pakistan-Amerika yang dirujuk dalam dokumen mahkamah sebagai “Person 1.”

Antara layanan istimewa peribadi yang diterima oleh Olson ketika dia bekerja bagi pihak usaha diplomatik AS di Pakistan ialah sumbangan sebanyak $25,000 untuk bekas teman wanita Olson untuk membayar yuran pengajian di Universiti Columbia di New York, menurut mahkamah. Dia juga secara haram menerima hadiah sebanyak $18,000 untuk membiayai pengaturan perjalanan kelas pertama untuk menghadiri temu duga kerja di United Kingdom.

Pejabat Peguam Negara juga mencatat bahawa Olson terlibat dalam usaha Person 1 untuk menjadi broker jualan senjata dari Amerika Syarikat ke Pakistan dan negara-negara Timur Tengah.

Person 1 telah dikenal pasti oleh pelbagai organisasi berita, termasuk BBC, sebagai Imaad Zuberi, penyumbang utama kepada bekas presiden AS Donald Trump, yang dihukum 12 tahun penjara pada 2021, sebahagiannya kerana membuat sumbangan haram kepada jawatankuasa pelantikan Trump.