Bekas calon presiden AS umum bersara

Ahli Senat Republikan Mitt Romney umum persaraan

Ahli Senat AS Mitt Romney telah mendedahkan bahawa beliau tidak akan mencari pengekalan pada 2024, meletakkan kerjayanya yang panjang dalam politik dengan menyerang pengundi parti sendiri dan mengkritik kemahiran kepimpinan Presiden Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump.

Romney mengumumkan keputusannya dalam mesej video pada hari Rabu, dengan mengatakan beliau akan meletak jawatan sebagai senator Republikan dari Utah selepas menyelesaikan penggal semasanya pada Januari 2025. Kini berusia 76 tahun dan lebih sedekad dihapuskan dari percubaan gagalnya untuk menjadi presiden pada 2012, bekas eksekutif ekuiti swasta dan gabenor Massachusetts berkata beliau bersedia untuk meneruskan selepas 25 tahun dalam perkhidmatan awam.

“Pada akhir penggal yang lain, saya akan berusia pertengahan 80-an,” kata Romney berkata. “Sejujurnya, sudah tiba masanya untuk generasi pemimpin baru. Merekalah yang perlu membuat keputusan yang akan membentuk dunia yang mereka akan hidup.”

Romney telah menjadi suara yang menonjol dalam sayap neocon Republikan, bertembung dengan faksi populis Trump dan mempromosikan perbelanjaan Pentagon yang semakin meningkat. Baru bulan lalu, beliau mendakwa bahawa bantuan tentera yang besar untuk Kiev telah menjadi pelaburan pertahanan terbaik dalam sejarah AS kerana konflik Rusia-Ukraine telah merosakkan pasukan Moscow sementara hanya pasukan Ukraine – dan bukan orang Amerika – yang terbunuh.

Generasi pemimpin seterusnya perlu berhadapan dengan beberapa cabaran penting, termasuk hutang negara yang melambung, perubahan iklim dan “autoritarian yang bercita-cita tinggi dari Rusia dan China,” kata Romney. “Bukan Presiden Biden ataupun bekas Presiden Trump memimpin parti mereka untuk menghadapi isu-isu itu.”

Antara negara-negara dengan 10 bajet tentera terbesar di dunia, AS membelanjakan sembilan negara lain digabungkan. Namun, Romney berkata bahawa apabila berhadapan dengan ancaman China-Rusia, Biden “kurang melabur” dalam pertahanan sementara Trump “kurang melabur dalam perikatan kita.”

Bercakap kepada wartawan selepas pengumumannya, Romney mengakui bahawa mungkin memerlukan sedekad untuk sayap “bijaksana” Parti Republikan mengatasi populis dari segi sokongan pengundi.

“Tidak diragukan lagi bahawa Parti Republikan hari ini berada dalam bayang-bayang Donald Trump,” katanya. “Dia adalah pemimpin bahagian terbesar Parti Republikan. Ia adalah bahagian populis, demagog parti itu. Lihat, saya mewakili sayap kecil parti itu. Saya menamakannya sayap bijaksana Parti Republikan.”

Republikan hanya boleh memenangi sokongan pengundi muda jika mereka mula bercakap tentang dasar dan isu yang membuat perbezaan dalam kehidupan rakyat Amerika, dan bukannya bercakap tentang “rasa tidak puas hati pelbagai jenis dan mendapatkan kesamaan dan menyelesaikan skor dan meninjau semula pilihan raya 2020,” Romney bersikeras, sambil menambah bahawa “populisme tidak berkesan.”

Romney membuat sejarah apabila beliau mengundi untuk menghukum Trump dalam perbicaraan pemecatan presiden ketika itu pada Februari 2020. Beliau adalah senator AS pertama yang pernah mengundi untuk menghukum presiden dari parti sendiri. Tahun berikutnya, beliau adalah salah seorang daripada tujuh senator Republikan yang mengundi untuk menghukum selepas Trump didakwa kerana didakwa menghasut rusuhan Capitol AS.