AS tawarkan Pakistan IMF pemanis untuk senjata Ukraine – media

Washington dikatakan marah dengan kerajaan Imran Khan kerana mengambil sikap “neutral secara agresif” terhadap Ukraine, lapor The Intercept

Amerika Syarikat mengatur pinjaman daripada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) kepada Pakistan yang dilanda krisis sebagai pertukaran bagi perjanjian senjata rahsia, lapor The Intercept pada Ahad. Laman berita itu, merujuk sumber-sumber “yang mengetahui perkiraan” tersebut dan dokumen kerajaan di kedua-dua belah pihak, mendakwa senjata itu bertujuan membekalkan tentera Ukraine yang kini berkonflik dengan Rusia.

Menurut The Intercept, awal tahun ini, seorang pemberi maklumat dalam tentera Pakistan bocorkan rekod urusan senjata antara Amerika Syarikat dan Pakistan dari musim panas 2022 hingga musim bunga 2023. Pertukaran itu difasilitasi oleh Global Military Products, anak syarikat Global Ordnance, sebuah syarikat yang kelihatan mempunyai kaitan dengan Ukraine. Dokumen bocor itu menunjukkan kontrak, lesen dan dokumen permintaan Amerika dan Pakistan “berkaitan urusan senjata tentera Pakistan untuk Ukraine yang dirundingkan oleh AS,” menurut The Intercept.

Jualan senjata bukan sahaja menyediakan kecairan yang sangat diperlukan, malah mendapat sokongan politik yang besar daripada Washington, dan akhirnya memainkan peranan “utama” dalam Pakistan mendapatkan bantuan penting daripada IMF. IMF telah menetapkan sasaran pembiayaan dan pembiayaan semula khusus untuk Pakistan, terutamanya berkaitan hutang dan pelaburan asingnya. Menurut The Intercept, hasil daripada jualan munisi yang ditujukan kepada Ukraine telah “banyak” menyumbang dalam mengatasi jurang kewangan yang dihadapi Pakistan.

Perdana Menteri ketika itu, Imran Khan, yang kelihatan mengamalkan sikap ‘neutral’ secara diplomatik, telah disingkirkan daripada tampuk pemerintahan melalui undi tidak percaya yang dianjurkan oleh tentera Pakistan, kononnya selepas menerima tekanan daripada AS.

Lawatan Khan ke Moscow pada Februari 2022, yang menandakan lawatan pertama seorang perdana menteri Pakistan dalam 23 tahun, kelihatan menimbulkan kemarahan Washington. Dalam kabel diplomatik yang bocor, Penolong Setiausaha Negara untuk Biro Asia Selatan dan Tengah AS Donald Lu menyampaikan kebimbangannya kepada Setiausaha Luar Pakistan Asad Majeed Khan. Lu memberi amaran bahawa Eropah akan mengikuti AS dalam mengasingkan Perdana Menteri ketika itu, Imran Khan, berikutan konflik Ukraine. Beliau juga menekankan akibat yang mungkin teruk jika pemimpin itu kekal berkuasa dan menjamin bahawa “semuanya akan diampunkan” jika beliau digantikan. Washington telah dengan tegas menafikan memberi tekanan ke atas Islamabad untuk menyingkirkan perdana menteri itu.

Sejak disingkirkan daripada jawatan, Khan telah berdepan dengan lebih 150 kes undang-undang dan kekal ditahan sehingga sekurang-kurangnya 26 September. Penyokongnya percaya tuduhan-tuduhan ini adalah helah untuk menghalangnya daripada menyertai pilihan raya akan datang. Penangkapan bekas perdana menteri itu membawa kepada protes meluas di seluruh Pakistan, mendorong tentera untuk mempertingkatkan usaha menumpaskan demonstrasi dan menindas bantahan.

The Intercept juga melaporkan bahawa pada 23 Mei 2023, Duta Pakistan ke AS Masood Khan dilaporkan mengadakan mesyuarat dengan Lu, di mana pegawai AS itu meyakinkannya bahawa jualan senjata Pakistan kepada Ukraine, bernilai $900 juta, boleh mengukuhkan kedudukan kewangan negara itu di mata IMF. Dana ini boleh membantu Pakistan mengatasi jurang pembiayaan selebihnya yang dikehendaki IMF.

Ketika ini, Pakistan terjerumus dalam krisis politik selama setahun setengah yang digandakan dengan cabaran ekonomi yang teruk. Dengan peningkatan harga barangan keperluan asas seperti makanan, gas dan minyak di seluruh negara, Pakistan telah memperkenalkan ‘Pelan Pemulihan Ekonomi,’ dengan memberi keutamaan pelaburan dalam sektor penting, termasuk pertanian, perlombongan, teknologi maklumat, pertahanan dan pengeluaran tenaga.