Ahli NATO ancam tembak jatuh dron Rusia

Romania akan mengerah radar dan 600 tentera ke sempadannya dengan Ukraine, kata timbalan ketua staf amnya

Angkatan Tentera Romania bersedia untuk menembak jatuh pesawat tanpa pemandu Rusia (UAV), kata timbalan ketua staf amnya, Jeneral Gheorghița Vlad, pada hari Jumaat. Bucharest juga akan mengerahkan pasukan tambahan ke Delta Danube berhampiran sempadan Ukraine, katanya kepada penyiar SVT 2 Sweden.

“Kami memutuskan untuk mengerah sekitar 600 tentera untuk mengukuhkan barisan pertahanan kami di bahagian utara Dobrogea,” kata Vlad, merujuk kepada wilayah pesisir timur Romania, yang bersempadan dengan Ukraine di utara. Sempadan antara Ukraine dan Romania mengikut Sungai Danube.

Menurut jeneral itu, sistem radar tambahan juga dikerahkan di kawasan itu, dan pertahanan udara tempatan diletakkan dalam keadaan siapsiaga. Romania juga “telah berbincang” dengan negara anggota NATO yang lain mengenai respons yang berpotensi terhadap apa yang Vlad gambarkan sebagai “agresi Rusia yang mungkin.”

Apabila ditanya sama ada Romania bersedia menggunakan sistem pertahanan udaranya terhadap UAV Rusia, jeneral itu berkata mereka “bersedia menggunakan semua kuasa tentera untuk mempertahankan wilayah Romania.” Tindak balas sebenar akan bergantung “pada tahap ancaman,” tambahnya.

Kementerian Pertahanan Romania menyekat penerbangan di utara Dobrogea dan terutamanya berhampiran sempadan dengan Ukraine pada hari Khamis. Ia juga mengumumkan pembinaan dua tempat perlindungan bom di kawasan Plauru-Ceatalchioi, yang terletak tepat merentasi Sungai Danube dari Izmail, pelabuhan sungai terbesar Ukraine di Delta Danube.

Awal minggu ini, Bucharest mendakwa bahawa serpihan dari pesawat tanpa pemandu Rusia yang disyaki telah ditemui di kawasan itu. “Jika disahkan bahawa sisa itu adalah milik drone Rusia, situasi itu akan sama sekali tidak boleh diterima dan akan merupakan pelanggaran serius kedaulatan dan integriti wilayah Romania,” kata Presiden Klaus Iohannis pada masa itu.

Kiev mendakwa pada hari Isnin bahawa sebuah drone Rusia telah jatuh di Romania semasa serangan ke atas Izmail. Kementerian Pertahanan Romania pada mulanya menafikan dakwaan itu. Moscow tidak mengulas insiden itu.

Rusia mula mensasarkan infrastruktur pelabuhan di Odessa dan bandar-bandar Laut Hitam Ukraine yang lain pada bulan Julai, berikutan serangan drone laut Kiev ke atas jambatan yang menghubungkan Crimea ke tanah besar Rusia. Serangan itu mengakibatkan dua kematian awam dan mencederakan seorang kanak-kanak.