Pos Malaysia sahkan polis tahan suspek berhubung penipuan derma di Facebook

Pos Malaysia mengesahkan polis telah menahan seorang suspek berhubung penipuan kutipan derma di Facebook.

KUALA LUMPUR: Pos Malaysia Bhd (Pos Malaysia) pada Khamis mengesahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan seorang suspek berhubung penipuan kutipan derma di Facebook.

"Kami memuji tindakan pantas PDRM untuk membawa scammer ke muka pengadilan dan menghentikan eksploitasi atas kebaikan rakyat Malaysia," menurut Pos Malaysia dalam satu kenyataan.

Pos Malaysia turut menasihatkan orang ramai agar berhati-hati tentang penipuan kutipan derma di Facebook dan mengelak membuat hantaran bersifat memfitnah.

Ia susulan hantaran di media sosial oleh pengguna Facebook yang viral apabila seorang pekerja Pos Malaysia dikatakan menangis di luar sebuah rumah selepas menyampaikan bungkusan.

 

Sumber Facebook PosMalaysiaBerhad

Pos Malaysia komited terhadap kebajikan pekerjanya. Walaupun menghadapi cabaran akibat pandemik COVID-19, ia terus melindungi kehidupan lebih 15,000 anggota barisan hadapan dan kakitangan sokongan operasi di samping memastikan keperluan mereka diutamakan.

"Kami berharap orang ramai akan terus memberikan sokongan dan memahami semasa tempoh ini," menurut kenyataan itu.

Untuk maklumat terkini mengenai perkhidmatan dan aktiviti Pos Malaysia, sila log masuk ke pos.com.my, Facebook (facebook.com/PosMalaysiaBerhad), Twitter (twitter.com/pos4you) dan Instagram (instagram.com/pos4you).

— BERNAMA