Perbicaraan kes 1MDB sambung 19 Mei ini

PERBICARAAN kes Datuk Seri Najib Razak, yang menghadapi pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang sepatutnya bermula semula 18 Mei, ditangguhkan kepada keesokan harinya.

Ia berikut bekas Perdana Menteri itu mahu menghadiri sidang sehari Dewan Rakyat.

Timbalan pendakwaraya, Ahmad Akram Gharib berkata, peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah ada menghantar e-mel kepada Mahkamah Tinggi pada Jumaat lalu untuk memohon tarikh baharu itu.

“Permohonan pihak pembelaan diluluskan dan perbicaraan akan bersambung pada 19 Mei, 2 petang,” katanya.

Perbicaraan itu yang mendapat liputan meluas menjalani prosiding terakhir pada 13 Mac di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah.

Mahkamah sebelum itu menetapkan 19-20 Mac, 23-27 Mac dan 30-31 Mac; 1-30 April; dan 4-8 Mei, 11-22 Mei termasuk Jumaat untuk meneruskan perbicaraan itu.

Tarikh lain yang ditetapkan ialah seluruh bulan Jun, Julai, Ogos, September dan Oktober termasuk Jumaat.

Namun, prosiding itu telah ditangguhkan beberapa kali susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Apabila perbicaraan disambung semula, peguam bela Najib dijangka akan meneruskan soal balas saksi kesembilan pendakwaan iaitu bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, yang menjadi saksi sejak 23 September tahun lalu.

Najib, 67, berhadapan dengan empat pertuduhan menyalahguna kedudukannya untuk memperoleh gratifikasi berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan wang yang sama.