Lebih 11 jam padam kebakaran

PASUKAN Bomba dan Penyelamat mengambil masa lebih 11 jam memadam kebakaran bangunan kilang lama yang sudah tidak beroperasi di Kawasan Perindustrian Kamunting Raya Fasa 3, Taiping, hari ini.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak berkata, panggilan kecemasan diterima 8.38 pagi hari ini sebelum anggota dari empat Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) berlainan dikejarkan ke lokasi.

Menurutnya, kebakaran memusnahkan 50 peratus daripada kilang satu tingkat berkeluasan 929 meter persegi itu yang sudah ditinggalkan tidak beroperasi sejak 2015.

Katanya, kerja pemadaman dibuat menggunakan alat pemadam api selain kaedah penyejukan daripada luar bangunan memandangkan ada bahan berbentuk serbuk dikenali cautic soda di kilang itu.

“Bagi mengekang kemaraan api, pengasingan bahan turut dibuat dengan bantuan dua jentolak berikutan serbuk cautic soda akan menghasilkan tindak balas kimia jika terkena air.

“Operasi membabitkan anggota BBP Kamunting dengan bantuan anggota BBP Taiping, BBP Bagan Serai serta Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (HAZMAT) daripada BBP Pasir Puteh, Ipoh,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, operasi yang berakhir 8.01 malam ini itu turut membabitkan agensi lain termasuk Polis Diraja Malaysia dengan kekuatan 10 anggota, Jabatan Alam Sekitar (2), dan wakil kakitangan dari kilang terbabit (3).