Kompleks ICQS Padang Besar dikawal ketat

KOMPLEKS Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Padang Besar dikawal ketat pasukan keselamatan berikutan penutupannya bermula semalam.

Pegawai Pemerintah Batalion 18 Pasukan Gerakan Am (PGA) Briged Utara, Superintendan Abd Razak Md Din berkata, Kompleks ICQS kini diletakkan di bawah kawalan sepenuhnya oleh pihaknya.

Menurutnya, ini berikutan arahan penutupan sepenuhnya kompleks berkenaan dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) sejak semalam sebagai langkah keselamatan mengekang wabak Covid-19.

“Sebanyak tiga syif dalam sehari dengan kekuatan anggota seramai sembilan orang akan menjaga pintu masuk ke kompleks sehingga ke satu tarikh yang akan diberitahu kelak.

“Pasukan PGA juga dikerahkan bagi mengawal keselamatan harta benda dengan melakukan rondaan di sekitar Kompleks ICQS daripada dicerobohi,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Sementara itu, tinjauan di sekitar Kompleks ICQS Padang Besar mendapati pintu masuk ke perkarangan kompleks ditutup dan dikawal ketat oleh PGA.

Pada 10.15 pagi tadi, tiga jentera Jabatan Bomba dan Penyelamat terdiri daripada Fire Rescue Tender (FRT), Jentera Pengangkut dan kenderaan pacuan empat roda dilihat masuk ke perkarangan kompleks.

Seramai 12 pegawai dan anggota bomba lengkap mengenakan sut peralatan perlindungan diri (PPE) dilihat memulakan proses sanitasi bermula di pintu masuk berdekatan bulatan Padang Besar sebelum bergerak masuk ke perkarangan kompleks.

Kompleks ICQS Padang Besar ditutup bermula semalam berikutan enam warga Thailand yang melaluinya untuk kembali ke negara asal pada 27 Mei lalu disahkan positif Covid-19.

  • Lagi berita berkaitan perintah kawalan pergerakan

  • Lagi berita berkaitan Covid-19