Ingkar PKP 1,237 ditahan di Johor

SERAMAI 1,237 individu ditahan susulan ingkar arahan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang penularan Covid-19 sejak 18 Mac hingga semalam.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, bagi jumlah tangkapan harian kes ingkar PKP semalam pula membabitkan 46 orang.

Katanya, sehingga kini, seramai 754 individu didakwa di mahkamah atas kesalahan ingkar PKP.

“Seramai 295 individu dikenakan kompaun RM1,000 susulan ingkar PKP sejak 8 April hingga semalam.

“Kesemua tangkapan kesalahan ini disiasat dan didakwa mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan.

“Kes turut disiasat mengikut Seksyen 22 (b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1998 (Akta 342).

“Mana-mana orang yang melakukan kesalahan tidak mematuhi apa-apa perintah yang sah yang dikeluarkan oleh mana-mana pegawai yang diberikan kuasa boleh disabitkan mengikut Seksyen 24 Akta 342.

“Jika sabit kesalahan, boleh dipenjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau denda atau kedua-duanya,” katanya dalam kenyataan media, semalam.

Beliau berkata, kesalahan juga boleh disiasat mengikut Peraturan (3) Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Pengisytiharan Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020.

Katanya, ia boleh disabitkan mengikut Peraturan 7 Perintah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2020 dan jika sabit kesalahan, boleh didenda RM1,000.

“Sehubungan itu, polis Johor mengharapkan kerjasama daripada setiap lapisan masyarakat supaya sentiasa berada di rumah dan tindakan yang tegas akan diambil bagi mereka yang tidak mematuhi PKP.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang pertanyaan boleh hubungi Hotline Polis Johor di talian 07-2212999 atau balai polis berhampiran,” katanya.

  • Lagi berita berkaitan perintah kawalan pergerakan