Yayasan ReThink Umumkan Projek Impak 2023-24

Pembiayaan Benih Bertujuan Memupuk Kerjasama untuk Impak Lebih Besar di Hong Kong

HONG KONG, 15 Sept. 2023 — Yayasan ReThink, sebuah yayasan berdaftar bukan untung yang menyokong kerja organisasi Chapter 88 tempatan dengan menyediakan pembiayaan dan sumber untuk projek impak sosial dan alam sekitar, hari ini mengumumkan tiga projek impak yang akan disokong pada 2023-24 berikutan pelancaran program sulungnya awal tahun ini.

Dengan misi untuk memupuk kerjasama antara badan amal Hong Kong untuk impak sosial yang lebih besar, Yayasan Rethink meminta pemohon untuk membentangkan projek yang dibangunkan oleh dua atau lebih pertubuhan yang bekerjasama – memanfaatkan kekuatan, kepakaran, dan sumber masing-masing. Tiga projek impak telah dipilih, dan setiap satu akan menerima pembiayaan benih HK$100,000 serta sokongan lanjutan melalui penyampaian program pembangunan kapasiti dan penglibatan yang difasilitasi oleh Humans Matter. Ini adalah untuk memastikan bahawa NGO terpilih, yang diberdayakan melalui latihan dan konsultasi, dibekalkan dengan alat untuk membangun dan berkembang secara mampan.

Yayasan ReThink menerima banyak permohonan projek yang luar biasa. Tiga projek akhir dipilih berikutan proses semakan yang teliti oleh Lembaga Penasihat Yayasan: Mark Harper (Ketua Kumpulan Kelestarian, John Swire & Sons), Christy Kan (Wartawan Kanan, Now TV), Kalmond Ma (Pengarah untuk Inisiatif Impak Sosial dan Inovasi Hong Kong, Pusat Inovasi Sektor Sosial Rustandy), Paul McComb (Pengarah Eksekutif, Dewan Perniagaan British), Chelsea Perino (Pengarah Pengurusan, Pemasaran & Komunikasi Global, The Executive Centre) dan Kiri Sinclair (Pengasas & CEO, Sinclair).

Tiga projek yang dipilih adalah:

  • Humanity Seekers Cooking for More Good – More Good Foundation, Humanity Seekers & Justice Centre
  • Peace: A New Literacy – Peace Generation & The Hong Kong Association of Heads of Secondary Schools
  • Light Up Together – Running in the Dark & Runnerful

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang projek-projek ini, layari https://rethink-foundation.org/

Chris Brown, Pengasas & Pengarah, ReThink HK & The ReThink Foundation, berkata: “Kami sangat gembira untuk mengumumkan kohort sulung projek yang akan dibiayai oleh Yayasan ReThink yang membina ke atas kerja hebat yang dilakukan di ReThink HK. Kami komited untuk membuat impak positif di Hong Kong dan memupuk kerjasama serta memberdayakan badan amal untuk membuat perubahan bermakna. Kami sangat gembira dengan tiga projek yang dipilih oleh lembaga penasihat kami dan bertujuan untuk membuat perbezaan dan membina Hong Kong yang mampan.”

Setelah mendengar pemilihan mereka, pemimpin projek impak berkongsi pemikiran mereka:

Tina Pavri dari More Good Foundation berkongsi: “More Good, Justice Centre dan Humanity Seekers merasa terhormat menjadi penerima program sulung Yayasan ReThink. Pembiayaan ini akan memberdayakan pelarian untuk memberi kembali kepada masyarakat dengan menargetkan ketidakcukupan makanan di Hong Kong. Inisiatif yang diketuai pelarian ini bertujuan untuk mempercepatkan pembangunan sosial dengan menghapuskan model penerima manfaat dan dermawan tradisional.”

Kit Choi di Pendidikan Damai berkata: “Damai adalah melek huruf baru. Ia membolehkan kita berkomunikasi antara satu sama lain dalam sistem sosial yang semakin kompleks. Pendidikan perdamaian memberi tumpuan kepada sensitiviti konflik seharian dan strategi perdamaian agar kita semua dapat mengambil bahagian dalam membina perdamaian mampan.”

Tommy Chan dari Running in the Dark mengulas: “Sesetengah orang mungkin melihat kekurangan penglihatan sebagai ketidakupayaan fizikal, tetapi kami menganggapnya sebagai hadiah. Kami mengatur bengkel untuk pelajar, guru, ibu bapa, dan kakitangan korporat untuk mengalami kesan kehilangan penglihatan agar mereka dapat meneroka deria yang berbeza, memahami perkara dari perspektif lain, dan belajar bagaimana berkomunikasi dengan orang lain secara berkesan.”

Yayasan ReThink bertujuan menjadi pemangkin untuk penciptaan bersama dan pembelajaran bersama dalam komuniti, memastikan projek yang berdaya tahan dan mampan. Dengan menyokong projek ini, dengan objektif bersama untuk menyatukan komuniti demi impak yang lebih besar, semua hadirin dan penyokong ReThink HK menyumbang kepada memajukan kerja yang menakjubkan, oleh organisasi yang menakjubkan, yang akan membuat perbezaan sebenar dalam kehidupan komuniti yang kurang bernasib baik dan bekerja untuk meningkatkan kesedaran dan tindakan bagi sebab alam sekitar.

Yayasan ReThink ingin mengucapkan terima kasih kepada lembaga penasihat, para penyokong dan semua projek hebat yang dikemukakan. Sokongan mereka yang tidak berbelah bagi telah menjadi pendorong di sebalik kejayaan yayasan dalam mewujudkan impak positif.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Yayasan ReThink dan bagaimana untuk terlibat, layari https://rethink-foundation.org/ atau hubungi Louisa Dearlove (louisa.d@rethink-event.com).

Bersama-sama, kita boleh membuat perbezaan dan membina Hong Kong yang mampan

Mengenai Yayasan ReThink

Objektif Yayasan ReThink adalah untuk meneruskan kerja hebat yang dilakukan di ReThink HK dan menyatukan komuniti untuk bekerjasama dan berkongsi sumber demi impak sosial dan projek alam sekitar yang lebih besar. Misi ReThink HK adalah untuk mendorong pembangunan mampan di Hong Kong. ReThink HK menangani cabaran dan peluang mempercepatkan pembangunan mampan alam sekitar dan sosial di Hong Kong.

Semua hasil yang dijana daripada jualan pas delegasi untuk ReThink HK akan membiayai projek impak dan menyediakan program pembangunan kapasiti dan penglibatan untuk organisasi melalui Yayasan ReThink, yang didaftarkan sebagai organisasi bukan untung.

Yayasan ReThink akan menyokong kerja organisasi Chapter 88 tempatan dan menyediakan pembiayaan serta sumber untuk projek impak sosial dan alam sekitar yang memudahkan kerjasama yang lebih erat antara badan amal.

Yayasan ReThink bertujuan untuk memupuk kerjasama antara badan amal Hong Kong demi impak sosial yang lebih besar. Setiap permohonan projek perlu dibangunkan oleh dua atau lebih badan amal yang bekerjasama – memanfaatkan kekuatan, kepakaran, dan sumber masing-masing.

Selain sokongan kewangan, Yayasan ReThink komited untuk terus menyokong organisasi-organisasi ini melalui penyampaian program pembangunan kapasiti dan penglibatan. Ini adalah untuk memastikan bahawa kami memberdayakan NGO melalui latihan, konsultasi, dan menyediakan mereka dengan alat untuk membangun dan berkembang secara mampan.

Untuk ketahui lebih lanjut, layari https://rethink-foundation.org/