Xinhua Silk Road: Sosis merah Harbin berkembang maju melalui inovasi dan transformasi digital

BEIJING, 18 September 2023 – Ketika berkhemah di Bandar Harbin yang terletak di timur laut China, sesuap sosej merah Harbin pasti akan mengingatkan para pengkhemah bagaimana hidangan tempatan itu membanjiri deria rasa mereka di tengah perisa dan perkhidmatan yang sentiasa dipertingkatkan.

Foto diambil pada 15 Julai menunjukkan sosej merah panggang di Harbin, ibu negeri Provinsi Heilongjiang di timur laut China. (Xinhua/Zhu Yue)
Foto diambil pada 15 Julai menunjukkan sosej merah panggang di Harbin, ibu negeri Provinsi Heilongjiang di timur laut China. (Xinhua/Zhu Yue)

Mempunyai sejarah lebih satu abad, sosej merah Harbin adalah sosej babi yang biasanya diawet dan diasap yang berasal dari bengkel sosej yang bersekutu dengan bilik Churin yang diasaskan di daerah Xiangfang Harbin dahulu.

Dengan rasa berkepul sebagai jiwanya, warna ungu kemerahan dan permukaan berkerut, sosej merah Harbin yang asli dihasilkan dengan teknik yang kebanyakannya tertumpu dalam proses pengasapan melalui relau, kata Liu Hui, pengurus jenama dengan Harbin Churin leaderfoods Co., Ltd., sebuah pengeluar sosej merah Harbin.

Seperti yang Liu kenalkan, dengan mengawet dengan kayu keras, minyak yang dipindahkan dari kayu keras ke sosej merah bersama asap boleh mencerahkan warna mereka dan menambah keharumannya. Tetapi perubahan dalam musim, kelembapan dan suhu relau semuanya memerlukan susunan kayu yang berbeza oleh tukang roti yang biasanya dapat menguasai teknik dalam 10 tahun lebih.

Selepas teknik pengeluaran sosej merah Harbin dinilai sebagai warisan budaya tidak ketara di Provinsi Heilongjiang pada tahun 2007, pengeluar tempatan umumnya mengalihkan perhatian mereka kepada transformasi digital dan meningkatkan produktiviti pengeluaran dengan ketara dengan secara beransur-ansur membentuk satu set prosedur pengeluaran yang menggabungkan digitalisasi dan kemahiran.

Pada masa ini, Harbin Churin leaderfoods Co., Ltd. mampu menghasilkan 100 tan sosej merah setiap hari dan hampir 5,000 tan setahun. Dari pengeluaran hingga penjualan, syarikat itu merealisasikan pengurusan digital dan kawalan tepat ke atas prosedur yang berkaitan dan membangunkan perisa yang lebih sesuai dengan permintaan pengguna dengan memanfaatkan data raya.

Sebagai contoh, siri “sifar kanji” baru dilancarkan sosej tulang hitam lada rangup dan sosej udang galah pedas mempunyai jualan yang sangat baik, kata Liu.

Untuk lebih memuaskan pelanggan, Harbin Dazhong Roulian Food Co., Ltd. (Haroulian), sebuah firma pemprosesan daging tempatan ternama, terus menginovasi produknya dan membangunkan produk sosej merah tanpa lemak, kandungan bawang putih yang lebih rendah dan perisa yang menyegarkan, kata timbalan pengurus besar syarikat Liu Ke.

Di kedai khususnya, relau pengasapan ditempatkan dan dikendalikan untuk menghasilkan sosej merah untuk pelancong dan disambut baik secara meluas oleh pelanggan di seluruh negara, syarikat itu kini mempunyai lebih daripada 400 kedai khusus di China, tambah Liu Ke.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/336124.html