Xinhua Jalan Sutera: “Saluran Nanning” platform penting untuk pembukaan dan kerjasama China-ASEAN

BEIJING, 18 September 2023 – Tahun ini menandakan ulang tahun ke-10 cadangan membina komuniti ASEAN-China yang lebih erat dengan masa depan yang dikongsi dan Inisiatif Jalur dan Jalan, dan ulang tahun ke-20 Ekspo China-ASEAN dan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN.

Ekspo China-ASEAN ke-20, bersama-sama dengan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN, akan diadakan di Nanning dari 16 hingga 19 September. (Nanning Daily/Liang Feng)
Ekspo China-ASEAN ke-20, bersama-sama dengan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN, akan diadakan di Nanning dari 16 hingga 19 September. (Nanning Daily/Liang Feng)

Ekspo China-ASEAN pertama dan sidang kemuncak itu berjaya diadakan di Nanning, ibu kota Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang di selatan China, pada tahun 2004. Sejak itu, Ekspo China-ASEAN diadakan setiap tahun dan Nanning menjadi bandar tuan rumah tetap Ekspo, membentuk “saluran Nanning”, yang telah menjadi platform penting untuk pembukaan dan kerjasama China-ASEAN dan menjadi kad nama bersinar Guangxi.

Selama 20 tahun yang lalu, pelbagai jenis barangan dari negara-negara ASEAN telah memasuki pasaran China melalui platform Ekspo China-ASEAN, dan pembangunan ekonomi China membawa peluang untuk lebih ramai pedagang ASEAN.

Banyak perusahaan dari China, ASEAN dan bahkan seluruh dunia menggunakan “saluran Nanning” untuk bekerjasama dalam pelbagai bidang, seperti perdagangan barangan, pelaburan, perdagangan perkhidmatan, kapasiti pengeluaran antarabangsa dan pembinaan taman rentas sempadan, dan lain-lain.

Dalam lima tahun kebelakangan ini, Nanning telah menandatangani hampir 300 projek semasa Ekspo China-ASEAN, dengan jumlah pelaburan melebihi 200 bilion yuan, kata Liang Qing, Pengarah Biro Promosi Pelaburan Nanning.

Selain itu, Ekspo China-ASEAN secara berkesan memajukan kerjasama ekonomi dan perdagangan China-ASEAN selama 20 tahun yang lalu dan menggalakkan sejumlah besar perusahaan China untuk “pergi global”.

Perdagangan dua hala antara ASEAN dan China meningkat dengan ketara daripada lebih daripada 100 bilion dolar AS pada tahun 2004 kepada 975.34 bilion dolar AS pada tahun 2022.

China kekal sebagai rakan dagang terbesar ASEAN selama 14 tahun berturut-turut. ASEAN telah menjadi rakan dagang teratas China selama tiga tahun berturut-turut.

Wei Zhaohui, setiausaha agung Sekretariat Ekspo China-ASEAN, mencatat bahawa “saluran Nanning” yang unik secara beransur-ansur menjadi “saluran emas” untuk kerjasama ekonomi dan perdagangan antara China dan negara-negara ASEAN dan bahkan lebih banyak negara di rantau ini.

Selain itu, “saluran Nanning” juga sehingga tahap tertentu memperkukuh pertukaran budaya dan ikatan rakyat ke rakyat antara kedua-dua pihak.

Difahamkan bahawa sehingga kini, China dan ASEAN telah menghantar lebih daripada 200,000 pelajar ke satu sama lain. Negara-negara ASEAN telah menubuhkan 42 Institut Konfusius dan 39 Sekolah Konfusius.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/336130.html