Xinhua Jalan Sutera: Ekonomi waktu malam menjadi enjin penggunaan baharu untuk Daerah Kaifu di Changsha di C. China’s Hunan

BEIJING, 15 September 2023 – Ekonomi waktu malam menjadi enjin pertumbuhan penggunaan baharu di Daerah Kaifu Changsha, tengah China Wilayah Hunan, menyuntik semangat baharu ke dalam pembangunan ekonomi bandar itu.

Foto menunjukkan pemandangan waktu malam persimpangan di Daerah Kaifu Changsha, tengah China Wilayah Hunan.
Foto menunjukkan pemandangan waktu malam persimpangan di Daerah Kaifu Changsha, tengah China Wilayah Hunan.

Ekonomi waktu malam merujuk kepada aktiviti perniagaan yang berlaku antara 6 petang dan 6 pagi dalam sektor perkhidmatan, termasuk membeli-belah, jamuan, hiburan dan rekreasi. Ia adalah satu kekuatan baharu dalam ekonomi China.

Ekonomi waktu malam yang pelbagai telah menjadi satu cara penting untuk memenuhi keperluan pengguna yang diperibadikan, sebagai sebahagian penting ekonomi waktu malam Changsha, beberapa kawasan penggunaan pelancongan budaya waktu malam dengan adegan yang berbeza telah muncul di Daerah Kaifu.

Daerah Kaifu telah berusaha untuk mengemas kini persekitaran penggunaan dan mengoptimumkan mod perniagaan, Blok Sejarah dan Budaya Jalan Chaozong adalah satu contoh kejayaan yang telah diperbaharui secara organik oleh Kerajaan Daerah Kaifu. Ramai daripada tarikan pemuliharaan budaya blok ini masih bersinar di bawah pemulihan, dan pelbagai bangunan moden telah menyuntik suasana trendi ke jalan abad ini, kawasan perniagaan waktu malam blok ini adalah kira-kira 40,000 meter persegi, yang merupakan bintang meningkat dalam ekonomi waktu malam Daerah Kaifu.

Selain itu, Daerah Kaifu mempromosikan ekonomi waktu malamnya melalui gabungan perniagaan, pelancongan, budaya dan jamuan ringan, meneroka format perniagaan baharu dan laluan pembangunan untuk ekonomi waktu malam. Pada masa ini, sejumlah 11 jalan komersial berciri dan 9 pusat komersial serantau berniaga semasa waktu malam di Daerah Kaifu, corak ekonomi malam tiga dimensi dan pelbagai Daerah Kaifu telah diterima dengan baik dan disambut oleh pengguna.

Didapati bahawa pada awal 2019, daerah itu mengeluarkan pelan pelaksanaan untuk mempercepatkan pembangunan ekonomi waktu malam, dalam langkah seterusnya, Daerah Kaifu merancang untuk memperkayakan lagi kandungan perniagaan penggunaan waktu malam, menganjurkan aktiviti pasar budaya malam untuk membakar peningkatan berterusan dalam ekonomi waktu malam.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/336116.html