XCMG Machinery Majukan Pembangunan Peralatan Baharu, Memacu Transformasi Rantaian Industri Rendah Karbon dengan Rakan Kongsi Global

Sebahagian daripada Model Elektrik dari XCMG Dilengkapi dengan Sel Kuasa CATL

URUMQI, China, 13 Sept. 2023 – Dengan komitmen yang kukuh terhadap strategi mampan untuk infrastruktur hijau, rendah karbon dan pintar yang baru, XCMG Machinery (“XCMG”, SHE: 000425) memimpin R&D dan aplikasi peralatan tenaga baharu dalam projek-projek pembinaan.

XCMG Machinery Advances New Equipment Development, Driving Low-Carbon Transformation of Industry Chain with Global Partners.
XCMG Machinery Advances New Equipment Development, Driving Low-Carbon Transformation of Industry Chain with Global Partners.

Setakat ini, XCMG telah menghantar lebih daripada 350 unit trak penambangan bahan api metanol XKT136 ke lombong-lombong di Xinjiang, China. Metanol mempunyai nilai oktana yang tinggi tetapi pelepasan yang sangat rendah – mengurangkan pelepasan hidrokarbon sebanyak 40 peratus dalam keadaan pembakaran lengkap, dan XKT136 boleh menjimatkan lebih daripada 35 peratus dalam penggunaan tenaga berbanding kenderaan bahan api diesel setara.

XKT136 dilengkapi dengan modul penjanaan kuasa julat lanjutan bermotor dual dan sistem pemacuan bermotor dual yang membolehkannya mencapai operasi sepanjang masa. Ia dilengkapi dengan tangki metanol industri terbesar dengan kapasiti 1,200L, serta sistem pemulihan tenaga cekap dan pintar untuk memaksimumkan julat berjalan.

“Strategi pembangunan XCMG ditambat oleh teknologi, lebih kurang 4.5 hingga 5 peratus daripada jumlah pendapatan kami pergi ke dalam R&D, dan pembangunan peralatan tenaga bersih adalah arah utama dengan peningkatan pendapatan jualan – pada separuh pertama 2023, pendapatan produk tenaga baharu meningkat 174.9 peratus berbanding separuh kedua 2022,” kata Yang Dongsheng, CEO XCMG.

Juga pada bulan Ogos, XCMG menghantar 100 unit traktor tenaga baharu kepada pelanggan di Zhangjiajie, China, sebuah model unggulan yang akan membawa idea hijau, pintar, dan penyelesaian mudah kepada logistik tempatan.

Ia dilengkapi dengan bateri fosfat besi litium tahan lama dari CATL dan teknologi utama untuk menjamin perjalanan, pengecasan, dan pertukaran bateri yang selamat. Aplikasi teknologi terkini termasuk mekanisme penguncian pneumatik, penjajaran optik, dan komunikasi tanpa wayar mencapai pertukaran kuasa kelajuan tinggi dalam masa 3-5 minit untuk merealisasikan pengangkutan tanpa henti.

Pada 5 Ogos, XCMG menghantar 50 unit traktor elektrik tulen kepada pelanggan di Linyi, China, dengan bateri, motor, dan sistem kawalan elektronik, produk ini boleh memainkan sehingga 97 peratus kuasa, digandingkan dengan sistem pemulihan tenaga berbilang gear untuk memberikan kuasa kukuh sambil mengurangkan penggunaan.

Menghadapi perubahan dan cabaran yang besar dalam industri jentera pembinaan, XCMG berusaha memenuhi permintaan baharu dalam era baharu dengan teknologi hijau dan inovasi produk, tanpa henti membawa produk dan perkhidmatan kepada pelanggan global dengan teknologi terkemuka industri tentang tenaga baharu dan transformasi pintar.