WEKA dan Stability AI Bermitra untuk Memaksimumkan Manfaat Awan untuk Latihan Model AI

Mod WEKA Converged Baharu untuk Penyelesaian Awan Akan Memberi Manfaat Prestasi, Penjimatan Kos, dan Kelestarian

CAMPBELL, Calif., 15 Sept. 2023 — WekaIO (WEKA), penyedia platform data untuk beban kerja berprestasi intensif, hari ini mengumumkan bahawa ia merintis penyelesaian baharu yang mencabar dalam kerjasama dengan pelanggannya Stability AI, syarikat AI generatif sumber terbuka terkemuka. Penyelesaian WEKA® Data Platform Converged Mode untuk Awan akan meningkatkan keupayaan Stability AI untuk melatih beberapa model AI di awan, termasuk model Stable Diffusion yang popular, dan memanjangkan kecekapan, kos dan manfaat kelestarian kepada pelanggannya.

WEKA and Stability AI Partner to Maximize Cloud Benefits for AI Model Training

WEKA dan Stability AI Bermitra untuk Memaksimumkan Manfaat Awan untuk Latihan Model AI

Proses AI seperti latihan dan inferens memerlukan tenaga dan sumber pengkomputeran yang signifikan. Hanya beberapa syarikat, terutamanya yang menerajui perbatasan seterusnya bagi penyelesaian AI generatif (GenAI), yang boleh melabur masa atau perbelanjaan yang diperlukan untuk memperoleh dan menggunakan kuasa kuda yang diperlukan di premis, dan latihan model AI dan inferens di awan sering terlalu mahal. 

WEKA telah membangunkan cara unik untuk secara dramatik memperbaiki persamaan ini untuk pelanggan GenAI awan pertama. Penyelesaian Converged Mode untuk Platform Data WEKA adalah penyimpanan skala keluar pertama pada contoh keupayaan pembelajaran dalam yang tersedia untuk pengguna yang menjalankan beban kerja di awan. Ia menggunakan storan setempat efemer dan memori dalam contoh AI awan untuk menghasilkan penjimatan kos dan peningkatan prestasi eksponen bagi sumber AI generatif berskala besar berbanding seni bina data tradisional.

Stability AI sentiasa berusaha untuk menggunakan sumber awan sedia ada dengan lebih cekap. Syarikat itu mula bekerja dengan WEKA untuk membangunkan pendekatan “awan konvergen” dengan platform data WEKA dan baru-baru ini menyimpulkan percubaan berjaya penyelesaian tersebut. Senibina konvergennya menyediakan satu set sumber berprestasi tinggi untuk menyokong aplikasi dan platform data serentak. Hasilnya ialah latihan model Stability AI yang lebih optimum dan utiliti yang lebih baik untuk pasukan penyelidikannya.

“Sebagai satu-satunya syarikat AI generatif terbuka, bebas dan multimodal, kami memahami batasan menjalankan beban kerja konvergen di premis,” kata Tom Mason, CTO di Stability AI. “WEKA memberi pelanggan kami lebih banyak pilihan dengan membolehkan latihan pada mod konvergen di awan awam. Harapan kami adalah bahawa perkongsian ini akan meningkatkan penggunaan perkakasan kami dan meningkat kepada ribuan contoh dan pada dasarnya, lakukan lebih dengan kurang, secara lebih mampan.”

Setelah digunakan, Stability AI berharap dapat memanjangkan manfaat peningkatan prestasi dan penjimatan kos awan yang signifikan dari platform data WEKA, semuanya sambil mengurangkan pelepasan karbon dan penggunaan tenaga. Syarikat itu menjangkakan untuk menggunakan penyelesaian WEKA untuk mendasari inisiatif kelestarian yang akan datang apabila penggunaannya matang dan berkembang. 

“Platform Data WEKA boleh meningkatkan kecekapan storan timbunan GPU sebanyak 10-50x, mendorong kelebihan kos yang signifikan bagi syarikat AI generatif dengan membantu memaksimumkan sumber yang sudah mereka bayar,” kata pengasas bersama dan CEO WEKA Liran Zvibel. “Pada masa yang sama, WEKA memudahkan dan mampu milik untuk menjalankan latihan model AI dan inferens di awan awam, membantu mengecilkan infrastruktur data dan jejak karbon dan tenaga mereka, menyampaikan manfaat talian bawah berganda untuk pelanggan yang ingin memanfaatkan kuasa AI tanpa menjejaskan matlamat kelestarian korporat mereka.”

Penyelesaian Converged Mode untuk Awan WEKA akan dilancarkan sebagai pratonton awam tahun ini, pada mulanya di AWS, dengan awan lain menyusul. Pelanggan berminat perlu menghubungi wakil jualan WEKA mereka untuk menyertai senarai menunggu.

Mengenai Stability AI
Beribu pejabat di London dengan pembangun tersebar di seluruh dunia, Stability AI ditubuhkan untuk membina asas untuk mengaktifkan potensi manusia melalui kecerdasan buatan (AI). Sebagai pemimpin dalam pembangunan dan penggunaan model AI generatif multimodal, terbuka, Stability AI bekerjasama dengan rakan kongsi sektor awam dan swasta untuk membawa infrastruktur generasi seterusnya kepada audiens global. Untuk maklumat lanjut, layari https://stability.ai 

Mengenai WEKA 
WEKA memimpin peralihan paradigma dalam cara data disimpan, diurus dan diproses dalam era awan dan AI. Platform Data WEKA® adalah penyelesaian perisian yang mengubah silo data statik menjadi saluran data dinamik yang memberi kuasa kepada GPU secara cekap dan menyokong beban kerja berprestasi intensif dengan lancar dan mampan. Seni bina awan natif canggihnya dioptimumkan untuk menyelesaikan cabaran data kompleks pada skala, menyampaikan peningkatan prestasi 10-100x di seluruh persekitaran tepi, teras, awan, hibrid dan multiawan. WEKA membantu organisasi data terkemuka dunia mempercepatkan penemuan penyelidikan dan pencapaian perniagaan – termasuk lapan daripada 50 Fortune. Syarikat ini beroperasi di lebih 20 negara di seluruh dunia dan disokong oleh puluhan pelabur kelas dunia. Untuk maklumat lanjut, layari www.weka.io atau hubungi di LinkedIn, Twitter, atau Facebook.

WEKA dan logo WEKA adalah tanda dagangan berdaftar WekaIO, Inc. Nama dagangan lain yang digunakan di sini mungkin menjadi tanda dagangan pemilik masing-masing.