UNTUK DIJUAL MELALUI UNGKAPAN MINAT: 41 HONGKONG STREET – RUMAH KEDAI WARISAN 6 TINGKAT DENGAN KELULUSAN GUNAAN HOTEL DAN RESTORAN

SINGAPURA, 19 Sept. 2023Brilliance Capital dengan sukacitanya melancarkan Ekspresi Minat untuk penjualan sebuah kedai bertingkat warisan komersial 6 tingkat yang luar biasa dengan kelulusan penggunaan hotel dan restoran, terletak di 41 Hongkong Street. Pada masa ini beroperasi sebagai hotel butik canggih 30 bilik yang sangat digemari tepat di hadapan pusat membeli-belah yang popular, Clarke Quay Central, kedai warisan pemuliharaan bersejarah ini menawarkan peluang pelaburan pilihan untuk pelabur yang berfikiran maju di salah satu hab pelancongan paling meriah di pusat bandar Singapura.

UNTUK DIJUAL MELALUI EKSPRESI MINAT, 41 HONGKONG STREET – KEDAI BERTINGKAT WARISAN KOMERSIL 6 TINGKAT DENGAN KELULUSAN PENGGUNAAN HOTEL DAN RESTORAN
UNTUK DIJUAL MELALUI EKSPRESI MINAT, 41 HONGKONG STREET – KEDAI BERTINGKAT WARISAN KOMERSIL 6 TINGKAT DENGAN KELULUSAN PENGGUNAAN HOTEL DAN RESTORAN

Terletak secara strategik di Hongkong Street, hotel butik ini hanya beberapa langkah dari kawasan makan minum dan bersantai Clarke Quay yang sibuk, serta banyak tumpuan pelancong, hab kewangan dan komersial seperti Boat Quay, Chinatown, Raffles Place dan Marina Bay. Dengan premis F&B yang meriah di tingkat bawahnya, harta ini menawarkan penyelesaian siap pakai yang akan dengan mudah menarik bakal penyewa serta penubuhan yang lancar yang mempercepatkan proses penyewaan untuk tuan tanah pada masa depan, membuka pintu kepada peluang pertumbuhan yang menarik. Setelah mendapatkan TOP pada Oktober 2019 selepas penyiapan Tambahan dan Pengubahsuaian utama, harta ini juga datang dengan tempoh 99 tahun berkuat kuasa dari 18 Disember 2018. Ia terletak dalam Kawasan Pemuliharaan Bulatan Atas di bawah Pemuliharaan Penempatan Sekunder pada keluasan tanah kira-kira 2,072 kaki persegi yang dizonkan “Komersial”, dengan nisbah plot 4.2 di bawah Pelan Induk 2019 dan mempunyai anggaran jumlah keluasan binaan 8,872 kaki persegi.

Pada masa ini, harta ini menempatkan Hotel NuVe Elements, penyewa terkenal yang menyumbang kepada pendapatan sewaan yang konsisten, memperkukuhkan keselamatan pelaburan tersebut. Tingkat bawahnya pada masa ini disewakan dan berfungsi sebagai restoran Jepun yang popular, tingkat kedua hingga keenam menempatkan 30 bilik tetamu kontemporari, dan di atas tingkat teratas terdapat sebuah teres bumbung dengan kemudahan jacuzzi. Semua bilik dilengkapi dengan tingkap yang membekalkan cahaya semula jadi ke dalam ruang.

Di era pasca-Covid, Singapura telah mengukuhkan reputasinya sebagai destinasi pelancongan atasan dan selamat terkemuka di Asia Tenggara, dan dengan peningkatan ‘pelancongan balas dendam’, harta ini berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan kebangkitan semula sektor pelancongan Singapura. Pertumbuhan kukuh dalam ketibaan pengunjung dalam 2 tahun kebelakangan ini, ditambah dengan daya tahan dan kebolehsuaian pasaran hotel tempatan, menggariskan potensi pelaburan yang menjanjikan.

Tambahan pula, kedai komersial warisan pemuliharaan ini diletakkan secara strategik dalam denyut Kawasan Pemuliharaan Bulatan Atas, lokasi pusat bandar yang sangat dikehendaki kerana kepentingan sejarah dan adegan budaya yang rancak. Kawasan itu terkenal dengan penawaran kulinari yang pelbagai, kafe bespoke, runcit, pejabat, hotel, galeri seni, dan berdekatan dengan mercu tanda terkenal seperti Sungai Singapura, Marina Bay Sands, Gardens by the Bay, Merlion, Galeri Kebangsaan dan Chinatown. Di samping itu, lokasi ini diservis dengan mudah oleh stesen MRT Clarke Quay hanya 2 minit berjalan kaki dan juga mudah diakses melalui mod pengangkutan awam lain serta Lebuhraya Pusat.

Cik Sammi Lim, Pengasas dan Pengarah Eksekutif, Brilliance Capital Pte Ltd, berkata: “Memandangkan lokasi di pusat bandar yang strategik dan tempoh pajakan 99 tahun yang agak baru, 41 Hongkong Street mewakili peluang yang sangat baik untuk memperoleh kedai bertingkat berprestij di salah satu lokasi paling dikehendaki di Singapura, dengan potensi penghargaan modal dan sewaan yang kukuh. Pasaran hotel telah menyaksikan bekalan baharu yang terhad, jadi aset langka ini dengan kelulusan penggunaan hotel mewakili peluang luar biasa bagi pelabur dan pembeli cemerlang untuk memperoleh kedai bertingkat warisan komersial yang signifikan dan ikonik dalam lanskap harta tanah Singapura.

Dengan kedai komersial warisan bertingkat 6 yang ditawarkan untuk dijual atas dasar sepenuhnya disewakan, pembeli akan datang dapat menikmati keselamatan pendapatan sewaan serta-merta dan memegang harta ini untuk hasil sewaan jangka panjang yang stabil, sambil menikmati potensi penghargaan modal yang besar. Kami menjangkakan minat yang tinggi daripada pemilik hotel, kedua-dua korporat tempatan dan luar negara, dana institusi, dana swasta, pejabat keluarga dan individu berkemampuan ultra tinggi.

Berdasarkan harga panduan S$35 juta yang bersamaan dengan kira-kira S$3,945 psf pada keluasan binaan, harga ini adalah harga yang menarik dalam pasaran semasa dan untuk tempoh pajakan jangka panjang, terutamanya apabila permintaan untuk kedai komersial terus disokong, menarik pembeli dari pasaran kekayaan tempatan dan luar negara. Selanjutnya, langkah-langkah penyejukan kerajaan pada 27 April 2023, yang menaikkan Cukai Pembeli Tambahan untuk warga asing membeli mana-mana harta kediaman daripada 30% kepada 60%, telah melihat peningkatan minat pelabur asing untuk membeli harta komersial sebaliknya, tidak kurang kedai warisan bertingkat yang dizonkan sebagai ‘komersial’ dengan pesona bersejarah mereka.

Secara keseluruhan, lokasi strategik Singapura, persekitaran politik dan ekonomi yang stabil, tenaga kerja berbakat, kedekatan dengan pasaran utama, dan ekosistem perniagaan yang rancak menjadikannya lokasi yang menarik bagi syarikat multinasional yang besar, peruncit antarabangsa dan penyedia perkhidmatan yang ingin menubuhkan kehadiran di Asia. Dengan momentum penyewaan yang semakin meningkat dan nilai modal yang masih meningkat, ini adalah peluang tepat pada masanya bagi pembeli untuk memasuki pasaran. Aset unik ini akan diletakkan secara strategik untuk memanfaatkan potensi pertumbuhan nilai modal dan pendapatan yang kukuh.”

Sebagai harta yang sepenuhnya dizon sebagai komersial, pembelian ini terbuka kepada pembeli tempatan dan asing tanpa duti setem pembeli tambahan (ABSD) atau duti setem penjual (SSD).

Brilliance Capital adalah ejen pemasaran tunggal untuk Ekspresi Minat ini.

Ekspresi Minat ditutup pada 9 November 2023, Khamis jam 3.00 ptg.

Mengenai Brilliance Capital Pte. Ltd.

Brilliance Capital adalah agensi harta tanah perkhidmatan penuh yang membantu dan menasihati individu berkemampuan ultra tinggi, pejabat keluarga tempatan dan asing, serta pemaju harta tanah, syarikat tersenarai awam, dan dana swasta tempatan dan luar negara tentang pembelian dan penjualan aset harta tanah. Ditubuhkan dan diketuai oleh Sammi Lim, firma ini melibatkan profesional elit industri, dan berbangga dengan pasukan ejen dinamik yang mengkhusus dalam penjualan dan penyewaan keseluruhan spektrum harta termasuk kondominium kediaman, rumah landed, harta komersial, aset perindustrian, penjualan kolektif, serta perkhidmatan konsultasi dan nasihat.