Ubat baharu cegah mekanisme penuaan penting dalam pemindahan organ

ATHENS, Greece, 18 Sept. 2023Satu kajian baru telah menunjukkan bahawa Senolitik, satu kelas ubat baru, berpotensi untuk mencegah pemindahan senescence, satu mekanisme penuaan utama, dalam penerima organ penderma yang lebih tua.

Penyelidikan perintis ini, yang dibentangkan hari ini di Kongres Transplantasi Organ Eropah (ESOT) 2023, membuka laluan yang menjanjikan untuk memperluaskan pool penderma organ dan meningkatkan hasil pesakit.

Dengan mencangkokkan organ penderma yang lebih tua kepada penerima yang lebih muda, penyelidik dari Harvard Medical School dan Mayo Clinic menyiasat peranan pemindahan dalam mendorong senescence, satu mekanisme biologi yang dikaitkan dengan penuaan dan penyakit berkaitan usia. Para penyelidik melakukan pemindahan jantung usia-berbeza dari tikus muda (3 bulan) dan tua (18-21 bulan) ke dalam penerima yang lebih muda. Penerima jantung tua menunjukkan kekerapan sel senescent yang ditingkatkan dalam nod limfa, hati, dan otot yang mengalir, di samping tahap mt-DNA sistemik yang ditingkatkan, berbanding dengan penerima yang menerima cangkaman muda. Lebih mengejutkan lagi, pemindahan organ tua membawa kepada kemerosotan fizikal dan kognitif yang maju dalam kalangan penerima.

Kajian ini juga menemui satu potensi penyelesaian kepada proses ini dengan menggunakan Senolitik – satu kelas ubat baru yang direka untuk menyasarkan dan memusnahkan sel senescent. Apabila penderma tua dirawat dengan Senolitik (Dasatinib dan Quercetin) sebelum pemerolehan organ, pemindahan senescence telah dikurangkan dengan ketara melalui pengurangan pengumpulan sel senescent dan mt-DNA. Penerima yang menerima organ tua yang dirawat dengan Senolitik menunjukkan kecergasan fizikal yang lebih baik yang setanding dengan pemerhatian dalam kalangan penerima organ muda.

Maximillian J. Roesel, membentangkan kajian sebagai sebahagian daripada kumpulan di Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, berkata, “Usia penderma memainkan peranan penting dalam kejayaan pemindahan, dengan penerima organ yang lebih tua menghadapi hasil yang lebih buruk. Walau bagaimanapun, penggunaan organ penderma yang lebih tua adalah penting untuk menangani kekurangan organ global, dan penyelidikan ini menerangi cabaran asas dan potensi penyelesaian untuk menggunakan organ yang lebih tua.”

“Pada masa hadapan, kami akan menyiasat peranan potensi Senolitik dalam mencegah pemindahan senescence dalam manusia. Penyelidikan ini sangat menarik kerana ia mungkin membantu kami memperbaiki hasil dan juga menjadikan lebih banyak organ tersedia untuk pemindahan,” rumus Stefan G. Tullius, penulis utama kajian itu.

Nota kepada editor:

Rujukan kepada Kongres ESOT 2023 mesti dimasukkan dalam semua liputan.